latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:00 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Lukač: MUP podržava inicijative protiv terorizma, ali ne na uštrb ljudskih prava

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je na posebnoj sjednici parlamenta da MUP podržava sve inicijative koje doprinose borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali da memorandum koji je odobrilo Predsjedništvo BiH o saradnji sa SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija ne štiti osnovna ljudska prava građana BiH niti prati ustavnu strukturu u BiH.
Dragan Lukač - Foto: SRNA
Dragan LukačFoto: SRNA

Lukač je rekao da je odluka Predsjedništva BiH o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija donijeta bez ikakve analize i priprema.

- Memorandum u obliku kakav je ispregovaran nije u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH niti je sprovodiv u praksi, a što je najgore ne štiti osnovna ljudska prava građana BiH u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - istakao je Lukač.

Lukač je rekao da je u Republici Srpskoj jedan od prioriteta borba protiv terorizma, ali ne na uštrb osnovnih ljudskih prava građana kao jedne od najvećih tekovina civilizacije.

- Ovaj memorandum ne prati ustavnu strukturu niti uvažava zakonima definisane nadležnosti institucija u oblasti bezbjednosti u BiH. Nadležna tijela po ovom memorandumu trebaju biti policijska tijela koja su nadležna za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala - istakao je Lukač.

On je rekao da to nikako ne može raditi Ministarstvo bezbjednosti koje je u skladu sa Zakonom o ministarstvima i drugim organima vlasti na nivou BiH administrativno tijelo i nije nadležno za obradu, prenos i čuvanje ličnih podataka.

Lukač je rekao da Ministarstvo bezbjednosti ne može nijednu aktivnost prenijeti na Memorandum koji nije sprovodiv u praksi niti ima nadležnosti da to radi prema zakonima.

On je rekao da u borbu protiv transnacionalnog kriminala moraju biti uključena policijska tijela u BiH nadležna za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

- Ministarstvo bezbjednosti ne vodi nijednu od baza podataka vezano za terorizam i organizovani kriminalitet i samim tim ne mogu ni koristiti postojeće mehanizme za upotrebu podataka o putnicima za identifikaciju potencijalnih rizika bezbjednosti, kako se navodi u Memorandumu - zaključio je Lukač.