latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:16 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska ne smije odustati od ideje da brani svoja prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ne smije odustati od ideje da brani svoja prava.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Prava koja je Republika Srpska dobila izvornim Dejtonskim sporazumom okvir je u kojem može da egzistira i da se upražnjavaju naša sloboda i prava. Dejtonski sporazum je skrnavljen na nekoliko važnih tačaka u atmosferi i okolnostima koje su bile takve kakve jesu - rekao je Dodik tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da je plejada dostojnih ljudi iz različitih političkih partija SDS-a, SNSD-a, Srpske radikalne stranke i drugih koji su se borili ranije i pokazali sposobnost da otkolone neke opasnosti, a mnoge stvari koje su tada nametane su odbačene, a neke su prošle.

- Naša politika sada treba da bude poštovanje slova Dejtonskog sporazuma i da je to okvir u kojem mi možemo da vidimo svoju budućnost u BiH i da ne možemo da vidimo budućnost u BiH ako se ne poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH - istakao je Dodik.

On je rekao da je krajnje neprihvatljiva tvrdnja poslanika u klubu SDS-a Nebojše Vukanovića da je bila suluda srpska politika koja je od 1991. godine vođena za slobodu srpskog naroda u proteklom ratu.

- Mislim da je nezavisnost Republike Srpske jedini način da se Srpska i srpski narod održe na ovim prostorima - zaključio je Dodik.

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sjednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.