latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:30 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Žunić: Uvijek moramo štititi nadležnosti Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je danas u Narodnoj skupštini da kada god se preglasa srpski član Predsjedništva BiH, preglasava se Republika Srpska, te da je u tom pogledu uvijek potrebno u parlamentu zaštititi vitalni republički nacionalni interes.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Kada god se uskraćuju ustavna prava Srpske, pokušavaju oduzeti nadležnosti i prenijeti na nivo BiH, treba sazvati posebnu sjednicu i staviti van snage sporne odluke institucija BiH u pogledu Republike. Time štitimo Srpsku, naša i njena prava i u tom smislu treba konsenzusom da odbacimo sporne odluke koje su na dnevnom redu ove sjednice - rekao je Žunić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o spornim odlukama Predsjedništva BiH, koje su bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula, a koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

On je rekao da će na današnjoj sjednici biti predloženi zaključci da Srpska jeste za saradnju sa SAD u pogledu bezbjednosti, kao i za međunarodna testiranja učenika, ali ne na način da se skrnavi Srpska i otimaju njene Ustavom date nadležnosti.

- Ništa u BiH ne smije biti doneseno bez konsenzusa. Ovdje glasamo o prenosu nadležnosti i treba da kao predstavnici srpskog naroda glasamo konsenzusom uvijek kada se to pokuša. Niko ne može da preglasa Srpsku bez obzira i ako se ne slažemo o nekim pitanjima. Ako ne budemo jedinstveni, našim protivnicima biće lakše - poručio je Žunić.

On je naglasio da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara ne može preuzimati nadležnosti MUP-a Srpske, niti se mogu oduzimati nadležnosti Srpske na planu obrazovanja.