latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:52 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Golić-Nedera: UNDP da pomogne u rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić pozvala je predstavnike Razvojnog programa UN /UNDP/ da iskoriste uticaj i status koji imaju u međunarodnim krugovima i pomognu Srpskoj i BiH u rješavanju problema kada je riječ o namjeri Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora uz granicu sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada.
Golić i Nadera - Foto: SRNA
Golić i NaderaFoto: SRNA

Golićeva je danas u Banjaluci razgovarala sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelijanom Nederom o dosadašnjoj saradnji Ministarstva i UNDP-a, započetim i planiranim projektima, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Nedera je obavijestila Golićevu o pravcima djelovanja UN u okviru odgovora i oporavka od posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

- Kao dio napora UN, UNDP će u BiH posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmjeriti na pomoć privredi i očuvanje radnih mjesta, takozvanu "zelenu" obnovu i digitalnu transformaciju - napomenula je Nedera, dodajući da će predstojeće aktivnosti dodatno podržati put BiH ka članstvu u EU.

Nedera je istakla da je upoznata o aktivnostima Ministarstva kao referentne institucije za klimatske promjene na izradi četvrtog nacionalnog izvještaja u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama.

Golićeva je istakla da je UNDP najpouzdaniji partner Ministarstva, posebno kada je riječ o projektima za prevenciju i prilagođavanje na klimatske promjene.

Ona je navela da je Ministarstvo, kao nadležna institucija za sprovođenje ove konvencije za BiH, veoma angažovano kako bi sve obaveze bile blagovremeno ispunjene.

Golićeva je rekla da je zbog nerazumijevanja razmjera klimatskih promjena, ne samo od najšire javnosti, nego i od institucija, neophodno još više raditi na podizanju svijesti javnosti i odgovornosti svakog pojedinca.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama /POPs/ u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji finasira Vlada Švedske, a realizuje UNDP.

Nedera je napomenula je da je problem sa zagađenjem zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci prepoznat kao prioritetan i da se nada da će uz asistenciju te institucije on biti prevaziđen.