latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:18 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi zaštite interesa Srpske

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su u vezi sa izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Srpske predložili više zaključaka.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

- Svjesni značaja upotrebe API /unaprijed dostavljenih informacija o putnicima/ i evidencije PNR podataka /evidencija o imenima putnika/, koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe sprovođenja zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština podržava zaključivanje sporazuma o razmjeni pomenutih podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom - navodi se u prvom zaključku.

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi - Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima.

U trećem zaključku zadužuje se Vlada Srpske da preduzme potrebne aktivnosti da bi Srpska samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

- Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima - navodi se u četvrtom zaključku.

U petom zaključku zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske. Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi Srpska samostalno učestvovala u ovom Programu.