latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:27 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Savjet ministara: Usvojen Program rada za 2020. godinu

Savjet ministara usvojio je Program rada za 2020. godinu koji će Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja, saopšteno je nakon današnje sjednice u Sarajevu.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Zadatak Savjeta ministara u skladu sa Programom za 2020. godinu je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i zaposlenost.

Ključne reformske oblasti su ekonomija, reforma javne uprave, evrointegracije, odnosi unutar BiH, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, vladavina prava, migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica i povratnici, te mladi, žene i ostale osjetljive kategorije.

Rukovodioci institucija Savjeta ministara zaduženi su da blagovremeno započnu aktivnosti na pripremi programa rada za 2021. godinu i dostave ga Generalnom sekretarijatu, najkasnije do 30. oktobra ove godine, kako bi Generalni sekretarijat Savjeta ministara, kao centralno koordinirajuće tijelo postupka uticaja procjene propisa, do 30. novembra ove godine programe mogao usaglasiti sa institucijama Savjeta ministara radi njihovog pojedinačnog usvajanja i uvrštavanja njihovih izvoda u Program rada Savjeta ministara za 2021. godinu.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u DKP-ima BiH, čime BiH slijedi viznu politika EU.

Izmjenama i dopunama definisano je da se zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom virusa kovid-19 u BiH privremeno obustavlja zaprimanje zahtjeva za izdavanje viza tipa C u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, uz izuzetke koji uključuju određene kategorije stranih lica.

Istovremeno se nastavlja zaprimanje zahtjeva za izdavanje viza tipa D u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima BiH, navedeno je u saopštenju iz Savjeta ministara.