latinica  ћирилица
29/07/2020 |  14:52 | Autor: SRNA

Hamza Labidi pušten iz pritvora uz mjere zabrane

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Hamzi Labidiju, optuženom za protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim organizacijama u Siriji pod okriljem takozvane "Islamske države".
Hamza Labidi (foto:jutarnji.hr) -
Hamza Labidi (foto:jutarnji.hr)

Labidiju je određena zabrana napuštanja boravišta, što podrazumijeva da se njegovo kretanje ograničava isključivo na njegov dom koji ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda BiH, osim ako ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Provjeru ovih mjera nasumično će, tri puta sedmično, sprovoditi ovlaštena službena lica Policijske stanice Zavidovići, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženom se zabranjuje putovanje izvan BiH, oduzimaju mu se važeće putne isprave uz zabranu izdavanja novih, a zabranjuje mu se i prelazak granice BiH uz korišćenje lične karte.

Labidiju je zabranjen svaki oblik međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu da traju dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

O izvršenju izrečenih mjera zabrane brinuće policijski službenici Policijske stanice Zavidovići, te Granična policija BiH, a u skladu sa zakonom optuženi je upozoren da mu se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera.

Sud BiH potvrdio je 15. maja optužnicu koja Labidija tereti da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Optužnica navodi da je 13. juna 2014. godine Labidi napustio BiH s ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje u Siriji, te postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem takozvane "Islamske države" na području gradova Raka i Haritan.

Prema optužnici, Labidi je bio pripadnik tih jedinica od 2016. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama koje su ga zarobile na području Sirije.

Nakon toga, Labidi je iz Sirije deportovan u BiH i od 17. marta se nalazio u pritvoru.