latinica  ћирилица
29/07/2020 |  15:28 ⇒ 30/07/2020 | 07:47 | Autor: RTRS

NSRS: Odluke Predsjedništva BiH štetne po vitalni interes Srpske (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom većinom potvrdila je izjave srpskog člana Predsjedništva BiH da su tri odluke, koje su u Predsjedništvu usvojene preglasavanjem, štetne po vitalni interes Srpske.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Narodna skupština je potvrdila da su po vitalne interese Republike Srpske veoma štetne sljedeće odluke:

- Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija broj: 01-50-1-2136-11/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;

- Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanjuBiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, broj: 01-50-1-2136-10/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;

- Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021 broj: 01-50-1-2136-9/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Srpske predložili više zaključaka.

Obraćajući se poslanicima, Dodik je rekao da je po sva tri pitanja ugrožen interes Republike Srpske jer se zadire u ustavno-pravni poredak i da je na sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je preglasan, zamolio druga dva člana Predsjedništva da sa dnevnog reda skinu ove tačke što oni nisu prihvatili nakon čega je potegao vitalni nacionalni interes.

Dodik je rekao da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Dodik je naglasio da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj, a na nivou BiH kao što se pokušava učiniti štetnim odlukama Predsjedništva BiH donesenim njegovim preglasavanjem.