latinica  ћирилица
29/07/2020 |  16:03 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Čubrilović: Iskazan visok stepen jedinstva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, podrškom zaštiti vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, iskazan visok stepen jedinstva prije svega u skupštinskoj većini, ali i u opoziciji.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Mislim da ovaj nivo zaštite vitalnog nacionalnog interesa kojeg ima Republika Srpska, treba da njeguje i održava. To je način i put opstanaka Republike Srpske i srpskog naroda, te sigurnosti na ovom prostoru - rekao je Čubrilović.

On je naveo da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan u Predsjedništvu BiH oko najvažnijih pitanja za Republiku Srpsku, kao što su pitanje obrazovanja, pisma i bezbjednosti.

- Priželjkujemo da imamo što više sjednica Narodne skupštine Republike Srpske po pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te da imamo što više dogovora na nivou BiH kako ne bi smo morali da potežemo za ovom mjerom zaštite - istakao je Čubrilović.

On kaže da nakon današnje posebne sjednice Narodna skupština Republike Srpske ulazi u godišnju pauzu u avgustu.

Narodna skupština Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici, dvotrećinskom većinom, potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez konsenzusa na sjednici održanoj 22. jula veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Od 70 prisutnih narodnih poslanika za odluke o potvrđivanju izjava srpskog člana Predsjedništva BiH glasala su 62 poslanika, protiv su bila tri, a suzdržanih nije bilo.