latinica  ћирилица
29/07/2020 |  16:13 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Izabrani najbolji likovni radovi osoba sa Daunovim sindromom (FOTO)

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske izabrao je najbolje likovne radove koje su naslikale osobe sa Daunovim sindromom, a koji su prikazani na onlajn izložbi koja je održana u okviru virtuelne radionice "Doživi Srpsku kroz druženje sa Daun sindrom osobama - Priče s Јahorine", održanoj na Јahorini u organizaciji Daun sindrom centra Banjaluka.
DS centar - Foto: RTRS
DS centarFoto: RTRS

Predsjednica žirija bila je Maša Davidović iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a članovi direktor OC Јahorina Dejan Ljevnaić i glumci Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković.

Prikazani su radovi osoba sa Daunovim sindromom iz Srpske, Srbije, Austrije i Njemačke.

Najbolji umjetnički rad imali su polaznicima likovne škole Daun sindrom centra Banjaluka, tj. šestorka iz ovog centra koju čine Sandra, Nikolina, Vlado, Lazar, Bojan i Kristijan.

- Rad je rezultat šest autora koji su se udružili i uz pomoć tehnike slikanja aluminijumskom folijom naslikali neobičan pejzaž koji je nastao u njihovoj mašti, a koji su prenijeli na platno. Pored odabira tehnike koja im je omogućila da istraže umjetnost putem eksperimenta sa različitim materijalima i teksturama, rad je takođe odabran jer predstavlja lijep primjer kako timski rad može dati veoma lijep rezultat - navela je predsjednica žirija u obrazloženju odluke.

Lazar je naslikao rad na temu "Ljeto na Јahorini", predstavljajući motiv karakterističan za ovu planinu.

- Odabir boja, njihov međusobni odnos, ali i preciznost kojom je autor predstavio žičaru donijeli su Lazi prvo mjesto - navela je Davidovićeva.

Na temu "Glumci, naši prijatelj" prvo mjesto osvojio je Bojan.

- Bojan je odlučio da učestvuje u izložbi crtežom na kome je predstavio portrete Nikole Pejakovića i Dragana Bjelogrlića, a pri izradi se oslanjao na scenu iz filma "Lepa sela lepo gore". Rad je autentičan i u njemu je vidljiv trud autora da na što bolji način prikaže portretisane, stoga smatram da je Bojan zaslužio prvo mjesto - navela je predsjednica žirija.

Na virtuelnoj radionici koja je emitovana s Јahorine, umjetničkim radovima poslata je zajednička poruka: "Da, ja imam Daunov sindrom, ali želim da znaš da od danas možeš da računaš na mene", saopšteno je iz Daun sinrom centra Banjaluka.

Glumci Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković odali su priznanje Zoranu Јeliću za rad sa osobama sa Daunovim sindromom, ističući divljenje na postignutim rezultatima i požrtvovanosti.

Ljevnaić je poklonio Јeliću zlatnu medalju koju je osvojio na maratonu održanom na Јahorini.