latinica  ћирилица
29/07/2020 |  17:14 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Izabrano deset najboljih projekata za modernizaciju Banjaluke (FOTO/VIDEO)

Deset projekata za modernizaciju Banjaluke izabrano je u konkurenciji 58 prijedloga i uskoro će biti realizovano, rečeno je danas na konferenciji za novinare u banjalučkom Inovacionom centru.
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je koncept pametnog grada jedno od četiri strateška opredjeljenja Strategije razvoja grada i istakao da će realizacija izabranih projekata biti prvi korak u projektu "Banjaluka - grad budućnosti".

Riječ je o projektu koji zajednički realizuju Gradska uprava Banjaluke, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a čiji je ukupni finansijski okvir 500.000 KM.

Radojičić je naveo da je riječ o modernizaciji usluga, odnosno o uvođenju informacionih tehnologija u sve sfere društva, a kao prioritetne definisane su oblasti: saobraćaj, zaštita životne sredine, energetska efikasnost i elektronska uprava.

- Finansijski okvir je 500.000 KM, a odabrani su projekti iz oblasti odlaganja i selekcije otpada, nekoliko projekata se odnosi na saobraćaj, zatim na optimizaciju potrošnje električne energije u javnoj rasvjeti, bezbjednost u saobraćaju, ponudu poljoprivrednih proizvoda posredstvom aplikacije, te projekat o signalizaciji na određenom broju raskrsnica za osobe sa invaliditetom - rekao je Radojičić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da se izborom ovih projekata pravi ogroman iskorak u pravcu realizacije koncepta pametnih gradova.

- Banjaluka bi na ovaj način trebalo da dobije nove obrise i sigurno predstavlja grad koji razumije potrebu za tehnološkim unapređenjem. Nakon Banjaluke ćemo ići širom Srpske da neki od ovih projekata ponovimo i u drugim gradovima - najavio je Rajčević.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera rekla je da je 10 najboljih izabrano u konkurenciji 58 prijedloga i istakla da su prijedlozi veoma kvalitetni i da Gradska uprava ima strateški cilj, a to je modernizacija grada i aktivnosti u njemu.

- Realizacijom javnog poziva pokazano je da kod građana Banjaluke postoje kreativnost i želja da doprinesu boljitku svog grada. Vidimo Banjaluku kao glavnog partnera i dobar primjer za ostale gradove u BiH - naglasila je Nedera.

Projekat "Banjaluka grad budućnosti" zajednički su pokrenuli UNDP i Gradska uprava Banjaluke uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. UNDP je u projektu učestvovao sa 260.000 KM, Ministarstvo sa 150.000 KM, a Grad sa 100.000 KM.

Јavni poziv "Banjaluka - grad budućnosti", za prijedloge organizacija civilnog društva, privatnog sektora, univerziteta, medija, javnih institucija koje nude inovativna rješenja zasnovana na pametnim tehnologijama, za unapređenje i savremena rješenja u oblasti administracije, komunalnih poslova, saobraćaja i energetske efikasnosti, trajao je od 1. do 26. juna.