latinica  ћирилица
29/07/2020 |  17:19 | Autor: SRNA

Milić: Epidemiološka situacija u Distriktu složena

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je danas da je epidemiološka situacija i distriktu složena i identična situaciji u cijeloj BiH i regionu, te naveo da dodatno opterećenje predstavljaju problemi u funkcionisanju Јavne zdravstvene ustanove.
Siniša Milić - Foto: SRNA
Siniša MilićFoto: SRNA

Milić je, u pauzi skupštinskog zasjedanja, naveo da reforma zdravstva u distriktu, koja je izvršena 2012. godine, očigledno nije dala rezultate, već samo tri direktora, Upravni i Nadzorni odbor, te da je u svemu ostalom stanje isto, ako ne i lošije.

On je napomenuo da za rad Јavne zdravstvene ustanove godišnje bude izdvojeno oko 25 miliona KM iz budžeta distrikta, da je svakom zahtjevu ustanove udovoljeno, ali da su i dalje zdravstveni radnici i pacijenti nezadovoljni.

"Ovaj put treba energičnije djelovati, a to je tražiti odgovornost", poručio je Milić.

On je naglasio da bi problem mogao biti i to što je virus ušao u Јavnu zdravstvenu ustanovu, te da treba analizirati da li je takva situacija rezultat toga što nisu primijenjene odgovarajuće procedure po pitanju zaštite ljudi i obuka za medicinske radnike.

Milić je podsjetio da je u toku opremanje kabineta za otvoreni pi-si-ar /PCR/ aparat, da je pokrenuta procedura za nabavku 4.000 testova za aparate otvorenog i zatvorenog tipa.

"U ovom trenutku, kada su granice BiH otvorene, donošenje novih mjera, sasvim sigurno, ne bi dalo odgovarajuće rezultate, samim tim što smo obavezni da vodimo računa i o ekonomskoj dimenziji ovog problema. Nadam se da ćemo sa pojačanim intenzitetom testiranja postići odgovarajuće rezultate", rekao je Milić novinarima.

Poslanik u Skupštini Brčko distrikta Branislav Marković smatra da je epidemiološka situacija u distriktu izmakla kontroli i da tu lokalnu zajednicu čeka scenario Novog Pazara.

U Brčkom su tokom posljednja 24 časa preminule dvije starije osobe koje su bile pozitivne na virus korona i koje su imale više udruženih bolesti, a riječ je o muškarcu /78/ i ženi /84/, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.

Potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze virusom korona, i to kod osam muškaraca u dobi između 36 i 67 godina i 12 žena između 19 i 84 godine.