latinica  ћирилица
29/07/2020 |  18:37 ⇒ 30/07/2020 | 07:47 | Autor: RTRS

Tegeltija na video-samitu: Zapadni Balkan ima značajan razvojni potencijal

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija učestvovao je na video-samitu lidera zemalja zapadnog Balkana posvećenom unapređenju regionalne ekonomske saradnje i privlačenju stranih investicija, u organizaciji Atlantskog savjeta iz Vašingtona.

Razgovarano je o evropskom investicionom paketu te evropskom putu zemalja zapadnog Balkana. Ideja je da se samit održava jednom mjesečno.

Tegeltija je ukazao na značaj unapređenja regionalne saradnje, kao preduslova za efikasnije povezivanje tržišta, naglasivši da region zapadnog Balkana, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, ima veoma značajan razvojni potencijal.

On je istakao opredijeljenost Savjeta ministara evropskom putu BiH, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, ukazavši na potrebu intenzivnije saradnje zemalja zapadnog Balkana sa Evropskom unijom kao najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom.

Tegelatija je pozdravio namjeru Evropske unije da intenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala privredni i društveni napredak zemalja zapadnog Balkana, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja velikog investicionog ciklusa u cilju brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Tegeltija je naglasio da je regionalna ekonomska integracija snažan pokretač ka članstvu u Evropskoj uniji i time pristupanje jedinstvenom evropskom ekonomskom pristoru, istakavši da ključni prioritet zemalja zapadnog Balkana treba da bude stvaranje regionalne ekonomske zone koja će omogućiti razvoj privrednih kapaciteta, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je rekao da je ulaganje u digitalizaciju jedno od najvažnijih pitanja.

- Vrlo je važno da se skrati čekanje na granici jer ono povećava troškove transporta robe a time i cijenu same robe, čime se ugrožava konkurentnost - rekao je on.

Na samitu su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.