latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:07 ⇒ 21:24 | Autor: RTS

Vučić: Ne treba da potcjenjujemo našu snagu

Duboko smo zahvalni na finansijskoj podršci Evropske unije, ali to ne smije da bude opravdanje da mi sami ne doprinesemo više jačanju naših ekonomija, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na video-samitu lidera zapadnog Balkana u organizaciji vašingtonskog Atlantskog savjeta.
Vučić na video-samitu lidera Zapadnog Balkana - Foto: TANЈUG
Vučić na video-samitu lidera Zapadnog BalkanaFoto: TANЈUG

- Ne bi trebalo da potcjenjujemo sopstvene snage, snagu svega onoga što je u našim rukama u regionu, već treba da učinimo sve što možemo da izgradimo istinsko povjerenje u regionu - rekao je Vučić.

On je naveo da svi učesnici samita govore o evropskom investicionom paketu, na kojem je Srbija, kao i ostale zemlje, kako ističe, duboko zahvalna Evropi, ali je istakao i da ona sama može da doprinese jačanju svojih ekonomija.

U prilog tome naveo da je su kamioni čekali na unutrašnjim granicama 26 miliona sati na godišnjem nivou, a da iz toga može da se zaključi da sedam odsto troškova poslovanja može da se smanji ako se uklone birokratske procedure.

- Zaključak je da možemo da uštedimo više novca nego što ćemo dobiti od bilo koga u Evropi - rekao je Vučić.

Nije važno da li je neko ispred drugih na evropskom putu, jer će svi ostati na zapadnom Balkanu, a regionalna saradnja ostaće i po ulasku u EU prioritet Srbije, naglasio je Vučić.

- Pripadamo Balkanu i želimo da napravimo pravo ekonomsko okruženje, ne samo za nas, već i sve naše prijatelje u regionu. Ako riješimo naše probleme, više će nas cijeniti i poštovati ne samo u EU, već i SAD - naglasio je Vučić.

Vučić kaže da Srbija, ma koliko bila velika, sama ne može ništa postići.

- Ne treba da potcjenjujemo više našu snagu. Moramo sebe da promijenimo, da budemo posvećeniji regionu, da učinimo sve što možemo kako bismo izgradili istinsko povjerenje između naših zemalja - rekao je Vučić.

Ukazao je da svi učestvuju na svim događajima kako ne bi bili označeni kao "crne ovce", ali je dodao da skupovi treba da imaju i smisla i rezultata.

Vučić je naveo da je dobra ideja da se održi samit jednom mjesečno, jer bi tako mogli pratiti implementaciju svega što je dogovoreno.

Podsjetio je da je, prije šest ili sedam godina, njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula ideju izgradnje auto-puta Niš–Priština, ali da će tek sada krenuti sa gradnjom.

- Moramo da budemo brži. Nije Merkelova kasnila u donošenju važnih odluka u vezi sa uklanjanjem prepreka. Radi se o nama -  dodao je Vučić.

Izrazio je nadu da će sada doći do realizacije tog projekta, za koji kaže da je veoma bitan za Srbe i Albance, jer će upoznati njima nepoznate strane druge zemlje.

- Mislim da time možemo napraviti bolje veze među nama. Možemo ići u Albaniju na plaže, ljudi će upoznati drugačije stvari koje nisu mogli da dožive do sada. Na drugoj strani Albanci mogu da dođu u različite dijelove Srbije. Naša zemlja će im se dopasti, u to sam uvjeren - naglasio je Vučić.

Rekao je da bi mogle da se koriste usluge Savjeta za regionu saradnju, ako Atlantski savjet ne bude imao vremena da organizuje mjesečne samite.

- Nemam ništa protiv da nas okupi jednom mjesečno, jer treba o svakom pitanju da pričamo. Znam i shvatam sve političke razlike koje postoje. Postoji bar jedna zemlja koja bi željela da pobjegne iz regiona. Tu je i dobro poznati politički sukob između Beograda i Prištine. Moramo da se potrudimo da ga riješimo, iako nisam potpuni optimista - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je za Srbiju zapadni Balkan drugo najveće tržište za izvoz, iza EU i da prihvata sve prijedloge koji bi pomogli uklanjanju barijera.

Ukazao je da su albanski premijer Edi Rama i sjevernomakedonski predsjednik Stevo Panderovski zajedno sa njim najveći entuzijasti kada je riječ o tešnjoj i snažnijoj saradnji, te je izrazio nadu da će to biti i drugi u regionu.