latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Budžet usvojen - CIK očekuje operativna sredstva i izbore (VIDEO)

Procedura usvajanja budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu okončana je i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Ovaj dokument, uprkos brojnim primjedbama opozicije, usvojen je jednoglasno. Sredstva za funkcionisanje institucija BiH, ali i pripremu lokalnih izbora biće operativna na dan objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Protekli su mjeseci u usaglašavanju i pregovaranju, a na kraju se budžet vratio u okvire dokumenta koji je Ministarstvo finasija BiH još u februaru uputilo Predsjedništvu BiH. Administrativni budžet je, ističe predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, jedini mogući budžet koji bh. institucije, u skladu sa Ustavom BiH i zakonom o finansiranju institucija BiH mogu imati. Špirić opominje da manji prihodi od PDV-a u eri pandemije predstavljaju pritisak na entitete i niže nivoe vlasti.

- Morali smo vratiti budžet u zakonske okvire. Priča kako će 750 miliona rješiti sve probleme u ovoj zemlji i napraviti raskoš i rastrošnost nije dobra, a neće biti tako - kaže Špirić.

Za saniranje posljedica pandemije tvrde da su sredstva rezervisana u okviru budžetske rezerve, nikad veće, jer iznosi do sada nezabilježenih 30 miliona KM.

- Tekuća rezerva je istorijska zbog pandemije, migrantske krize i mogao bi nabrojati još najmanje pet ozbiljnih razloga zbog čega je trebala biti istorijska - kaže Asim Sarajlić, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda.

Da će niži nivoi vlasti trpjeti veći teret krize ne negiraju ni iz HDZ-a i podsjećaju na ulogu Fiskalnog savjeta BiH u raspolaganju sredstvima od indirektnih poreza.

- Vjerujem da će Savjet ministara tražiti od Parlamentarne skupštine zakon ili prijedlog odluke i vjerujem da postoji opšta saglasnost oko najvećih potreba i da će se sredstva trošiti transparentno - kaže Lidija Bradara, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda.

U okviru od 1,8 milijardi, od čega je 996 miliona planirano za finansiranje institucija BiH, obezbijeđena su sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kaže da je svaki dan značajan za organizaciju izbora, ali ističe i da će uložiti sve snage u realizaciju predviđene dinamike, kako bi bili održani na zakazani dan, 15. novembra.