latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:32 | Autor: SRNA

Brnabić: U narednim danima epidemija još više pod kontrolom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se epidemiološka situacija u Srbiji sa virusom korona, iako teška, popravlja, te da očekuje da će, uz striktno poštovanje uputstava nadležnih, u narednim danima epidemija još više biti stavljena pod kontrolu, a medicinski sistem dodatno rasterećen.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je na sastanku video-linkom sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, povodom aktuelne situacije u vezi sa pandemijom, rekla da su primjena mjera i odgovorno ponašanje građana počeli da daju rezultate.

Ona je navela da su u toku i intenzivne pripreme za jesen kada se očekuje i jači talas virusa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je zahvalila svim ambasadorima zemalja članica EU za medicinsku pomoć i podršku Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Fabrici je rekao da je pandemija virusa korona umnogome promijenila svijet, i da se iz ovog iskustva mora učiti i djelovati solidarno, te dijeliti iskustva u primjenjivanju mjera i rezultatima koje one daju.

On je potvrdio spremnost EU da nastavi tijesno da sarađuje sa nadležnima u Srbiji i ohrabrio da u potpunosti budu iskorišteni novi mehanizmi u koje je sada uključena i Srbija, poput zdravstvenog odbora EU i sporazuma EU o zajedničkim nabavkama.

Fabrici je naglasio da EU snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i izrazio očekivanje da će nova vlada Srbije staviti proces pristupanja EU u središte svog programa, u kom će poseban prioritet imati vladavina prava.

On je istakao da je će Ekonomsko-investicioni podsticajni plan EU, koji će biti predstavljen na jesen, omogućiti Srbiji brži ekonomski oporavak od posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom razmjene mišljenja sa Brnabićevom o političkoj situaciji u Srbiji nakon izbora održanih 21. juna ambasadori EU su posebno istakli praćenje izvještaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava o izbornim uslovima, potrebu da budu obezbijeđeni mirni protesti i bezbjednost novinara, čuvajući pritom javni red, a pomenuli su i zahtjev Uprave za sprečavanje pranja novca za informacijama, koji uključuje medije i nevladine organizacije u Srbiji.

Brnabićeva je naglasila da se nakon izbora, na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije, dešavalo političko i fizičko nasilje.

Kada je riječ o informacijama koje se odnose na aktivnosti Uprave za sprečavanje pranja novca, ona je istakla da su nadležnosti ove ustanove definisane zakonom, ali i međunarodnim standardima koje je Srbija dužna da poštuje.