latinica  ћирилица
29/07/2020 |  20:49 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

Obijena i devastirana crkva na Kosmetu (FOTO)

Nepoznata lica obila su, devastirala i opljačkala Crkvu Svetog cara Konstantina i carice Јelene u Paralovu u opštini Novo Brdo, rekao je Srni predsjednik Crkvenog odbora u ovom naselju Siniša Simjonović.
Novo Brdo - Foto: SRNA
Novo BrdoFoto: SRNA

- Јutros sam izašao do Crkve da prislužim sveću i zatekao obijena vrata, devastiranu unutrašnjost, razbacane ikone koje smo postavili pre mesec dana kada je prvi put služena Sveta liturgija - ispričao je Simjonović.

On je dodao da su vandali odnijeli nešto novca koji su vjernici ostavili na ikoni u oltaru.

- Slučaj smo odmah prijavili Kosovskoj policijskoj službi, koja je odmah izašla na lice mesta, izvršila uviđaj i pokrenula istragu, ali vođeni onim što je policija radila tokom proteklih dvadesetak godina, verujem da će i ovaj slučaj završiti u fioci - kaže Simjonović.

Foto: SRNA

Gradnju crkve koju su vandali obili i devastirali finansiraju mještani sela Paralovo koje je udaljeno petnaestak kilometara od sjedišta opštine Novo Brdo.

U ovom selu od predratnih oko 1.000 Srba ostalo je njih oko 120 odlučnih da opstanu na svojim ognjištima.

Foto: SRNA

- Nećemo odustati da završimo gradnju hrama jer od kada je služena liturgija javio nam se jedan broj raseljenih najavljujući povratak i verujem da je upravo to zasmetalo albanskim biznismenima koji su naše selo proglasili vikend-zonom i u kome planiraju da otkupom zemlje po bud zašto cenama, kao što je to do sada bilo, pretvore Paralovo u još jedno albansko selo uz put Gračanica-Gnjilane - dodao je Simjonović.