latinica  ћирилица
29/07/2020 |  21:44 ⇒ 30/07/2020 | 09:11 | Autor: RTRS

Lukač: Bezbjednost građana na prvom mjestu (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je do sada mnogo uloženo u opremanje Policije i njenu transformaciju, ne u oružane snage već u savremeno obučenu i opremljenu policiju koja može da odgovori svakom izazovu, a sve u cilju jačanja bezbjednosti građana.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je u emisiji Telering istakao da Policija Republike Srpske nije oružana formacija, ali da kao i sve policije u svijetu jeste naoružana.

- Smatram da svaki policajac u Srpskoj treba da, u skladu sa zakonom, ima i kratko i dugo naoružanje. Radio sam na tome da policija upravo to i ima, što zbog svoje lične bezbjednosti, što zbog bezbjednosti građana - rekao je Lukač.

On je naveo da je Specijalna antiteroristička jednicinica veoma opremljena, kao i Žandarmerija, koja sada raspolaže novim puškama, pištoljima...

- Kada je riječ o transporterima, odnosno oklopnim vozilima, SAЈ je opremljen najasavremenijim vozilima domaće proizvodnje - naveo je on.

Ministar je podsjetio da je teroristički napad u Zvorniku, koji se desio prije pet godina, pokazao da je neophodno opremanje Policije Srpske, te da je Vlada odlučila da adekvatno opremi policajce da mogu da odgovori na bilo koji zadatak.

Lukač je istakao da je svaka nabavka opreme bila u skladu sa zakonom, te da nema ništa protiv opremanja policijskih jedinica u BiH, jer je bezbjednost svih građana na prvom mjestu.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Lukač je istakao da je Policija Srpske pokazala da drži situaciju pod kontrolom na svojoj teritoriji, te da će tako biti i dalje.

- U prošloj godini smo više od 5.000 migranata priveli, stavili pod kontrolu i proveli kroz Republiku Srpsku. Činjenica je da ti ljudi nisu nepismeni, koriste modernu tehnologiju. Oni koji su prošli prije njih ostavljaju im rute gdje je lakše proći, zbog čega nije isključeno da neko rukovodi njima - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Emisiju Telering možete pogledati i ovdje.