latinica  ћирилица
29/07/2020 |  22:13 ⇒ 22:15 | Autor: TANЈUG

"Nadziračima" 26 nominacija za Emi

Serija "Nadzirači" vodi ove godine sa 26 nominacija za televizijske Emi nagrade.
Serija "Nadzirači" (foto:HBO Go) -
Serija "Nadzirači" (foto:HBO Go)

Distopijska superherojska drama u produkciji televizije HBO, bazirana na stripu, nominovana je za najbolju seriju u ograničenom trajanju, a dobila je i nominacije za glumačku postavu, uključujući Redžinu King i DŽeremija Ajronsa.

Komedija "Čudesna gospođa Mejzel" u produkciji Amazona je sa 20 nominacija druga među serijama, a slijedi Netflixov triler "Ozark" sa 18 nominacija.

Isto toliko dobila je i crna komedija "Nasljednici", a slijedi serija "Mandalorijan", posvećena svijetu Ratova zvijezda.

- Ove godine svjedočimo jednoj od najvećih borbi za socijalnu pravdu u istoriji. I naša je dužnost da koristimo ovaj medijum za promjenu - rekao je Frenk Šerma, predsjednik i generalni direktor Televizijske akademije na početku virtuelne prezentacije nominacija.

Za najbolje dramske serije nominovane su "Bolje zovi Sola", "Kruna", "Ubiti Iv", "Sluškinjina priča", "Mandalorijan", "Ozark", "Čudnije stvari" i "Nasljednici".

Nominovane za najbolje glumice u dramskoj seriji su DŽenifer Aniston za "Јutarnji šou", Olivija Kolman za "Krunu", DŽodi Komer i Sandra O za "Ubiti Iv", Lora Lini za "Ozark", Zendaja za "Euforija".

Za najboljeg glumca u dramskoj seriji nominovani su su DŽejson Bejtman za "Ozark", Sterling Braun za "Ovo smo mi" Bili Porter za "Poza", DŽeremi Strong i Brajan Koks za "Nasljednici", Stiv Karel za "Јutarnji šou".

Ceremonija dodjele Emi nagrada uz domahina DŽimija Kimela prenosiće Bi-Bi-Si 20. septembra.

U ovom, 27. izdanju Emi nagrada, gigant Netfliks jasno prednjači ispred svog rivala televizije HBO sa 160 nominacija u odnosu na 107, što je novi rekord.