latinica  ћирилица
29/07/2020 |  22:23 | Autor: TANЈUG

Za borbu protiv pandemije BiH dobila 2,2 miliona dolara od SAD

Sjedinjene Američke Države izdvojile su oko 10 miliona dolara za pomoć zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije virusa korona, od čega je BiH dobila 2,2 miliona dolara, saopštio je Stejt department.
Virus korona (foto:enavabharat) -
Virus korona (foto:enavabharat)

Sredstva su namijenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na virus korona, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i liječenje bolesti, jačanju razmjene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima.

Srbija je dobila dva miliona dolara, Crna Gora 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Sjeverna Makedonija 1,5 miliona dolara, a Albanija više od dva miliona dolara. Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju virusa korona, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije kovida-19, američka vlada je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbijeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.