latinica  ћирилица
30/07/2020 |  08:54 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

Pregovori o kreditu za saniranje stanja u "Šumama Srpske"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počelo je pregovore sa Svjetskom bankom o kreditu od 30 do 50 miliona dolara za potrebe Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske", rekao je pomoćnik resornog ministra Goran Zubić.
Šume Republike Srpske -
Šume Republike Srpske

Zubić je naveo da bi ta sredstva trebala da budu iskorištena za pošumljavanje, izgradnju šumske infrastrukture, ali i nabavku moderne mehanizacije.

- Konačni cilj je da se poveća stepen obrade šumskih drvnih sortimenata, uvedu nove tehnologije obrade i prerade drveta, napravi održiviji i rentabilniji sistem kako bi se `Šume` postavile na zdrave noge - izjavio je Zubić za "Glas Srpske".

Zubić je podsjetio da je Ministarstvo izradilo poseban akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje šumskih krađa, u koji je uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, interna kontrola javnog preduzeća i šumarska inspekcija.

- Samo tokom prošle godine imali smo 13 ovakvih akcija prilikom kojih je oduzeto oko 3.000 kubnih metara nelegalno posječenih stabala - rekao je Zubić.

Zubić je naveo da se pandemija virusa korona odrazila i na poslovanje "Šuma Srpske" i to na više načina.

- Prvo treba pomenuti da su glavni partneri ovog preduzeća domaći drvoprerađivači, koji su, nažalost, u proteklom periodu imali ogromne probleme, odnosno zastoje u prodaju svojih proizvoda, kako na domaćem tako i stranom tržištu - istakao je Zubić.

Prema njegovim riječima, domaći prerađivači zbog toga drastično su smanjili obim kupovine šumskih drvnih sortimenata, što se onda reflektovalo i poslovanje "Šuma".

Zubić je dodao da je došlo i do pada prihoda i otežanog plaćanja tekućih obaveza, prije svega plata radnika, ali i obaveza prema usložnim firmama koje obavljaju sječu i izvlačenje drvnih sortimenata.