latinica  ћирилица
30/07/2020 |  09:38 | Autor: SRNA

Anđelković: Beograd je permanentno pod jednom vrstom ultimatuma

Srbija je permanentno pod jednom vrstom ultimatuma EU jer Unija od Beograda očekuje da prihvati Išingerov model, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković povodom medijskih navoda da će srpskoj delegaciji u Briselu danas biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Prema tom modelu, predviđeno je da se Srbija prema samproglašenom Kosovu odnosi kao da je država, a da ne moramo da ga priznamo. Drugim riječima, da ne sprečavamo njegov ulazak u UN i druge međunarodne organizacije i da se u međusobnim odnosima ponašamo kao da je riječ o dvije zemlje - pojasnio je Anđelković.

On je naglasio da je za Srbiju to neprihvatljivo jer bi pristajanje na Išingerov model bilo kao kapitulacija.

- Beograd to neće i ne sme da prihvati, ali se nalazi pod stalnim pritiscima iz Brisela. To nije zvanični stav Brisela, ali jeste Nemačke, koja tako nalazi način da nas pritiska i kroz evropske strukture, a da to nije formalizovano. To se radi i preko diplomatskih predstavnika i predstavnika međunarodnih misija koje dolaze u Beograd i razgovaraju sa predsednikom /Srbije Aleksandrom/ Vučićem - ukazao je Anđelković.

Anđelković je naglasio da je i više nego siguran da nije riječ o nekom uručenju sporazuma o normalizaciji odnosa "jer se toliko daleko nije stiglo čak ni u evropskim strukturama moći".

On je ukazao da u dijalogu sa Prištinom Beograd treba da nastavi da insistira na tome da privremene institucije samoproglašenog Kosova sprovedu u djelo sve što su potpisale, te da bi to bio preduslov za bilo kakve dalje pregovore.

- Besmisleno je dogovarati se o nečem novom, kada ono staro nije sprovedeno u djelo. Onda se sve svodi na prevaru Srbije i od nas izvlače jednostrani ustupci, a zauzvrat ništa ne dobijamo. Bez obzira na to što Priština ne želi dogovor oko Zajednice srpskih opština, Beograd stalno mora na to da se vraća i da ne prihvata bilo šta drugo dok se to pitanje konačno ne razriješi - rekao je Anđelković za "Politiku".

Istoričar Saša Adamović ukazao je da su konstantni pritisci na Srbiju oko rješavanja pitanja Kosmeta počeli 1999. godine, NATO agresijom, i traju do danas.

- Ultimatum, koji bi mogao da bude dostavljen Srbiji, ne samo što za nas ne bi bio neočekivan već bi on najvjerovatnije doživio istu sudbinu ko i prethodni ultimatumi koji su Srbiji upućivani -  rekao je on i podsjetio da smo upravo ovih dana obilježili 106. godišnjicu ultimatuma Austrougarske koji je Srbija odbacila.

On je uvjeren da će se pritisci na Beograd nastaviti, bez obzira u kojoj formi bili.

- Јasno je da je krajnji cilj da od Srbije iznude priznanje takozvane kosovske nezavisnosti i tu se ništa nije promijenilo, ali bez uvažavanja srpskih nacionalnih interesa, čemu zapadni centri moći nisu skloni, nije moguće na bilo koji način rješavati kosovsko pitanje u ovom trenutku - zaključio je Adamović.