latinica  ћирилица
30/07/2020 |  14:49 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

U Trnovu i na Rogoju obilježeno stradanje Srba (VIDEO)

Polaganjem vijenaca i parastosima kod centralnog spomenika u Trnovu i na Rogoju danas je obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine, u kojoj je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata nastradala 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.
Trnovo - obilježavanje - Foto: SRNA
Trnovo - obilježavanjeFoto: SRNA

Vijence su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić, načelnici opština Trnovo i Kalinovik Dragomir Gagović i Mileva Komlenović, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, te predstavnici organizacija poginulih boraca i nestalih civila Trnova, Boračke organizacije Kalinovika i Gacka.

Tomić je izjavio novinarima da je mnogo civila i boraca stradalo u ovom mjestu i da je tužno da su 20 sela oko Trnova, koja su bila mahom naseljena Srbima, danas pusta.

- Nijednog Srbina nema, pa se postavlja pitanje ko je protjeran sa ovih prostora BiH – nema nas 140.000 u Sarajevu – a priča se o nekom navodnom etničkom čišćenju koji su navodno Srbi počinili - rekao je Tomić.

On je podsjetio da je na Petrovdan 1992. godine Trnovo palo u ruke neprijatelju da bi ga jedinice Vojske Republke Srpske oslobodile nakon godinu dana.

- Јedinica u kojoj sam bio ušla je u Trnovo uoči Petrovdana. Bile su ogromne žrtve, mnogo civila i boraca je stradalo u ovom mjestu - istakao je Tomić.

On je dodao da na mladim ostaje da se sjećaju ljudi koji su položili živote i da je nephodno boriti se za Republiku Srpsku, obraz, spas i dostojanstvo srpskog naroda.

- Sve više u svijetu dolazi do spoznaje istine o tome šta se događalo za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata. Iz različitih arhiva izlaze na vidjelo mnogi podaci koji su nama i tada bili jasni, a drugi su nas okrivili za sve - rekao je Tomić.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija rekao je da je za 101 nevinu civilnu žrtvu i 130 trnovskih boraca podignut spomenik u centru ove lokalne zajednice i napomenuo da su to samo Trnovljaci koji su rođeni i stradali u ovom gradu jer je Trnovo padalo dva puta i u odbranu ovog mjesta poginulo je više od 700 ljudi.

- Trenutno se još vodi proces na Sudu BiH protiv Edhema Godinjaka. Porodice poginulih boraca i nestalih civila strahuju da niko neće biti osuđen za patnju njihovih najbližih. Predstavnici drugog entiteta tvrde da su samo oni stradali. Ko je pobio 101 civila u Trnovu? - rekao je Timotija.

Prema njegovim riječima, ovo obilježavanje se organizuje zajedno sa opštinom Kalinovik i na Rogoju jer su na tom spomeniku upisana imena boraca i civila koji su u zbijegu iz Trnova pokušali da se domognu slobodne teritorije u Kalinoviku.

- Svi koji su 30. jula 1992. godine krenuli da bježe putem ka Kalinoviku ubijeni su. Prošli su samo oni koji su kroz šume pobjegli. Takođe je ubijen i sveštenik na pet kilometara od Trnova - rekao je Timotija.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović najavio je da će nakon podizanja spomen-obilježja u centru ove lokalne zajednice za stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu krenuti u restauriranje i uređenje spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

- Podizanje spomen-obilježja je minimum što smo mogli učiniti za porodice poginulih - rekao je Gagović, koji je na današnji dan 1992. godine teško ranjen.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da i danas osjeti gorčinu što niko nije procesuiran za zločine koje su počinjeni nad srpskim stanovništvom.

- Rogoj je sveto mjesto na kojem bi nam djeca trebala da uče istoriju - istakla je Komlenovićeva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Lučić rekao je da je došao da se pokloni novomučenicima Trnova koji su stradali u strašnim mukama koje su im nanijele komšije koje ni do danas nisu odgovarale za zlodjela.

Slavojka Dragović, čiji je sin Prvoslav poginuo na Rogoju prije 28 godina, rekla je da su uspomene i danas žive i da nikad neće moći da ga prežali.

- Teško majkama! Udavili su mi sina ovdje. Godinu dana je ležao mrtav ovdje kada smo mu kosti pokupili i sahranili u porodično groblje. Možda su nam sve komšije uradile, a sada sjedimo s njima i pijemo kafu. Moj Prvoslav je bio ovdje godinu dana, samo su ga zagrnuli zemljom. Kada sam došla da ga spakujem u vreću, otpala je glava. Nema očiju, nigdje ni mesa, samo gdje je bio opasač - rekla je Dragovićeva.

Miroslav Vuković, nekadaših pripadnik Gatačke brigade, rekao je da se danas, kada se sjeća svojih saboraca čija su imena upisana na spomenik u Rogoju, osjeća ponosno i tužno.

- Naših 17 boraca je poginulo na kalinovačkom ratištu. Dok smo živi to nećemo zaboraviti jer smo dijelili i dobro i zlo sa ovim ljudima iz Trnova i Kalinovika - dodao je Vuković.

Paroh trnovski jerej Njegoslav Јelisić izrazio je uvjerenje da bi se ove godine, da je drugačija epidemiološka situacija, okupilo mnogo više vjerujućeg naroda kako bi obilježili stradanja Srba Trnova.

Prema broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.