latinica  ћирилица
30/07/2020 |  18:55 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Srpska strana poslala poruku da se sa Beogradom ne razgovara ultimatumima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je srpska strana na tehničkim razgovorima sa predstavnicima Prištine u Briselu poslala snažnu poruku da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucjena i ultimatuma, te istakao da se krajem avgusta očekuje nastavak dijaloga.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

- Poslali smo snažne poruke prištinskoj strani i međunarodnim posrednicima da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ultimatuma. Ko tako nešto pokuša, dobiće jasnu poruku šefa države, Vlade i naroda Srbije - istakao je Đurić.

On je naveo da je razgovarano o ekonomskoj saradnji i rješavanju pitanja raseljenih i izbjeglica.

Prema njegovim riječima, dvije strane se nisu oko mnogo čega dogovorile, ali jesu da nastave razgovore, te istakao da će se razgovarati ne o izmišljenim temama, pogotovo ne o nezavisnosti, nego o pitanjima koja mogu da znače saradnju dvije strane.

Đurić je rekao novinarima nakon današnje runde pregovora, da je prištinska strana pokušala da uruči srpskoj delegaciji "neki papir" o navodnom kršenju Cefta sporazuma, što je srpska strana odbila, navodeći da je došla da razgovara o konkretnim stvarima, a ne da se svađa.

On je naglasio da je danas poslata i jasna poruka da će Beograd, ako Priština bude išla ka novim priznanjima i članstvu u međunarodnim organizacijama, raditi na petosturko većem povlačenju priznanja i sprečavanju ulaska u međunarodne organizacije.

- Bio je veoma težak razgovor, u kojem je srpska strana demonstrirala ozbiljnu posvećenost zaštiti srpskih nacionalnih interesa, ali i posvećenost dijalogu - istakao je on.

Đurić je rekao da je na sastanku zahtijevao da Priština prestane sa lažima o sadržini ovih razgovora, odnosno sa tvrdnjama da se razgovara o nezavisnosti Kosova, a ne samo o normalizaciji i olakšavanju života običnih ljudi.

- Žao mi je što moram da ih razočaram, ne vode se i neće se voditi, nego o normalizaciji odnosa - istakao je Đurić.

On je naveo da je srpska strana tražila od međunarodnih predstanvika da budu transparentiji o onome o čemu se razgovara, a ne da se od prištinskih zvaničnika slušaju laži, kojima pokušavaju da podriju razgovor.

Đurić je naveo da su na sastanku dvije strane pokušale da približe stavove i stvore institucionalni preduslov da se uradi nešto u vezi sa povratkom izbjeglih i raseljenih lica na Kosmet, gdje je stopa povratka od 1,9 odsto izuzetno niska.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji Beograda i Prišitne, Đurić je istakao da je stav srpske strane da treba liberalizovati protok robe, usluga, kapitala i ljudi i definisati ključne infrastrukturne projekte za naredni period.

On je rekao da je srpska delegacija došla dobro pripremljena, sa prijedlozima i argumentima i da je štitila u svakom trenutku interese i dostojanstvo Srbije, te da je urađen dobar posao, ali da je važno da se otvara čak hipotetička mogućnost da se problemi rješavaju na miran način.

Đurić je rekao da je srpska delegacija danas za pregovaračkim stolom sjedila sa neuporedivo više samopouzdanja zbog snažne političke podrške predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i zbog ekonomski jake Srbije, koja ima novca za infrastukturne projekte i ne zavisi ni od čije milostinje i pomoći.

- Živjećemo Srbi i Albanci na Kosmetu 100, 200, 300 godina, ali postoji potreba da eliminišemo mržnju. Bolje da se mi ovdje svađamo, nego komšija sa komšijom na terenu - dodao je Đurić.