latinica  ћирилица
30/07/2020 |  19:05 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Koordinator prištinskog tima: Razgovarano o sveobuhvatnom sporazumu

Koordinator prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Skender Hiseni rekao je da je danas u Briselu sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Markom Đurićem razgovarano o sveobuhvatnom sporazumu koji će biti pravno obavezujući, te istakao da nema djelimičnih rješenja.
Skender Hiseni (Foto: lajm.net) -
Skender Hiseni (Foto: lajm.net)

- Danas smo razmatrali neke elemente ili poglavlja sporazuma, koji će biti pravno obavezujući - rekao je Hiseni poslije sastanka sa delegacijom Beograda i dodao da "nema djelimičnih rješenja, niti posebnih pitanja".

Hiseni je rekao da je "razgovarano o elementima sveobuhvatnog sporazuma koji će na kraju biti obavezujući i definitivno će rezultirati normalizacijom odnosa Kosova i Srbije na bazi reciprociteta, što neminovno znači međusobno priznanje", prensoi Koha.

- Razgovori su izuzetno politički jer u njima se jasno nalaze odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju zakonski obavezujuće obaveze, kao i političke i pravne - rekao je on i naglasio da neće postojati sporazum niti za jedno odvojeno pitanje ili poglavlje sve dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum.

On kaže da je stav EU da nema dogovora ili sporazuma o bilo čemu sve dok se ne postigne dogovor o normalizaciji odnosa.

- Ni jedna od tema ne može biti zaključena dok ne bude konačnog dogovora - rekao je on.

Hiseni je ocijenio da je današnji sedmočasovni sastanak bio težak i da nije jedan od onih koji očekuju da će se lako stići do dogovora, ali da na osnovu "tona razgovora" vjeruje da se ide "u pravom smjeru".

- Prerano je pokazati optimizam, jer su to teški razgovori, ali upornošću ćemo stići do onog što smo započeli - rekao je Hiseni.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije da je srpska strana na tehničkim razgovorima sa predstavnicima Prištine u Briselu poslala snažnu poruku da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucjena i ultimatuma, te istakao da se krajem avgusta očekuje nastavak dijaloga.

Sastanak u Briselu Hisenija i Đurića je drugi u posljednjih sedam dana i održava se uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.