latinica  ћирилица
31/07/2020 |  10:00 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

U junu promet trgovine na malo veći za 8,5 odsto

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u junu, posmatran u tekućim cijenama, veći je za 8,5 odsto u odnosu na maj, objavila je Agencija za statistiku BiH.
Trgovina - Foto: RTRS
TrgovinaFoto: RTRS

Rast prometa od 4,5 odsto ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima, odnosno hranom, pićem i duvanskim proizvodima, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen rast od 9,8 odsto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u junu zabilježio je rast od 8,1 odsto u odnosu na maj.

Rast prometa od 3,9 odsto zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima ostvaren rast od 9,7 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u junu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježio je pad od 9,7 odsto.

Promet prehrambenim proizvodima u šestom mjesecu zabilježio je pad od 5,6 odsto u odnosu na jun prošle godine, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 1,7 odsto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo u junu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine registrovao je pad od 5,3 odsto.

Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od sedam odsto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 3,9 odsto.