latinica  ћирилица
31/07/2020 |  13:14 | Autor: SRNA

Djeca do pet godina /ni/su veliki prenosioci

Djeca mlađa od pet godina mnogo su zaraznija kada je riječ o virusu korona, odnosno, ona lakše prenose virus od mališana starijeg uzrasta, pokazuje istraživanje naučnika iz Dječije bolnice "En i Robert Luri" i Sjeverozapadnog univerziteta u SAD.

Procenat genetskog materijala virusa korona u nosu djece do pet godina veći je od 10 do 100 puta od onoga u starije djece i odraslih, otkriva studija.

Sasvim mala djeca mogla bi biti veliki prenosioci virusa među stanovništvom, sugerišu razultati, objavljeni u medicinskom časopisu "ЈAMA pedijatriks".

Naučnici su od 23. marta do 27. aprila uzimali briseve iz nosa 145 pacijenata koji su bolovali od lakšeg do umjerenog oblika kovida 19, i to sedam dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe: 46 djece mlađe od pet godina, 51 dijete od pet do 17 godina, te 48 odraslih osoba od 18 do 65 godina.

Naučnici su u disajnim putevima male djece utvrdili prisustvo virusa u količini "od 10 do 100 puta većoj" nego u drugim starosnim grupama.

Naučnici preciziraju - što je više genetskog materijala virusa prisutno, to je on zarazniji.

Osim što studija može pomoći u sagledavanju zdravstvenih implikacija, autori smatraju da rezultati mogu pomoći u sprovođenju vakcinacije kada jednom vakcina postane dostupna.

Ovo istraživanje protivrječi dosadašnjim tvrdnjama.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa nastoji da se škole što prije otvore, kao i vrtići, u namjeri da podstakne oporavak ekonomije.

Studija sprovedena u Јužnoj Koreji pokazala je, međutim, da djeca i tinejdžeri od 10 do 19 godina prenose virus jednako kao i odrasli u jednom domaćinstvu, ali da djeca mlađa od devet godina manje prenose virus.