latinica  ћирилица
31/07/2020 |  14:09 | Autor: SRNA

Linta: Milošević da ne pređe "crvenu liniju"

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je potpredsjednika Vlade Hrvatske iz redova Srba Borisa Miloševića da "ne prelazi crvenu liniju svojim učešćem na proslavi "Oluje" i da ne pljuje u lice posebno protjeranim i ubijenim Srbima i članovima njihovih porodica".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je kao sramnu i apsolutno neprihvatljivu ocijenio najavu Miloševića da će otići u Knin na proslavu zločinačke akcije "Oluja" i naglasio da Milošević mora znati da će tim izazvati veliko ogorčenje i nezadovoljstvo posebno protjeranih Srba, ali i čitavog srpskog naroda.

- Apsolutno je neprihvatljivo da Boris Milošević 5. avgusta bude u Kninu, gdje najviši hrvatski zvaničnici zajedno sa predstavnicima Katoličke crkve, veterana i drugih Hrvata svake godine slave etničko čišćenje i stradanje krajiških Srba - rekao je Linta.

On je kao veliku laž ocijenio tvrdnju Miloševića da će njegov najavljeni odlazak u Knin za proslavu "Oluje" poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

- Za protjerane Srbe, srpske povratnike i porodice nestalih "Oluja" i dalje traje jer nisu ostvarili svoja imovinska, stečena i brojna druga prava, nisu pronašli i sahranili svoje najmilije, nisu kažnjeni nalogodavci i izvršioci zločina nad našim narodom, nisu prestala hapšenja i suđenja Srbima bez ikakvih dokaza i nisu riješeni brojni problemi na krajiškom području - poručio je Linta.

On je ukazao da za vrijeme prve Vlade Andreja Plenkovića nije riješen nijedan problem protjeranih Srba, povećan je broj fizičkih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu, "raširen govor mržnje, a rehabilitacija ustaštva i NDH je ušla u završnu fazu".

- Za napade i govor mržnje prema Srbima niko nije kažnjen. Hrvatski sabor je donio anticivilizacijsku odluku da ponovo bude pokrovitelj ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu. Vlada Plenkovića je faktički legalizovala upotrebu zloglasnog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" odlukom Savjeta za suočavanje sa prošlošću i redovno finansira koncerte ustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona - naveo je Linta.