latinica  ћирилица
31/07/2020 |  16:13 | Autor: SRNA

Јoksimović: Ubrzati reforme

Srbija treba dodatno da ubrza reforme iz procesa evropskih integracija iako EU još nije napravila plan za primjenu nove metodologije pristupanja za zemlje regiona, rekla je ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović.
Јadranka Јoksimović - Foto: SRNA
Јadranka ЈoksimovićFoto: SRNA

Јoksimovićeva je, na video-sastanku Savjeta koordinacionog tijela Vlade Srbije za proces pristupanja EU, izjavila da su Srbija i njene pregovaračke strukture sačinile analizu, usaglašene su okvirne smjernice za budući period da bi Srbija spremno dočekala početak primjene nove metodologije.

Ona je ukazala na potrebu još bolje koordinacije i političkog zamajca u pravcu sprovođenja aktivnosti i obaveza iz svih pregovaračkih poglavlja, a zajednički je ocijenjeno da se pravovremeno razgovara o tome.

Јoksimovićeva je naglasila da je neophodno intenzivirati ispunjavanje mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u klasterima ondje gdje ta mjerila postoje, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije Srbije.

- Državne institucije treba da blagovremeno planiraju kapacitete neophodne za efikasno sprovođenje reformi da bi i na taj način bila poboljšana dinamika procesa pristupanja u narednom periodu - istakla je Јoksimovićeva.

Na sastanku je ocijenjeno da Srbija ostaje čvrsto posvećena i motivisana u procesu pristupanja EU i da su bolja dinamika i kvalitet u sprovođenju reformi među ključnim prioritetima u narednom periodu.

Јoksimovićeva je naglasila da Srbija tokom njemačkog predsjedavanja Savjetu EU treba da predstavi svoj napredak na usvojenim revidiranim akcionim planovima iz oblasti vladavine prava, poput akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kako bi do kraja godine mogla da otvori i nova poglavlja, kojih trenutno ima spremnih pet, a još tri su u finalnoj fazi izrade.

Ona je dodala da Vlada Srbije nikada nije ignorisala preporuke evropskih partnera, već je uvijek i sa dužnom pažnjom postupala u skladu sa svim procedurama i preporukama, koje su bile rezultat objektivnog sagledavanja.

Јoksimovićeva je ocijenila da su trenutno dodatni napori usmjereni ka napretku u dijalogu Beograda i Prištine, kao veoma osjetljivom političkom procesu.

Video-sastanku je prisustvovalo 77 predstavnika različitih institucija, članova pregovaračkih grupa, članova pregovaračkog tima, kao i državnih sekretara.

Savjet koordinacionog tijela je najviše tijelo koordinacione strukture Vlade Srbije na kojem se razmatraju faze u pripremanju i vođenju pregovora o članstvu u EU, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i sagledava pozicija i realizacija kompleksnijih obaveza iz procesa.

Nova metodologija proširenja EU, koja je predstavljena u februaru, predviđa snažnije finansijske i političke podsticaje za zemlje regiona u pristupanju EU, aktivniji i dinamičniji proces uz jaču finansijsku i političku podršku zemljama kandidatima, ali istovremeno i suspendovanje procesa u slučaju nazadovanja u reformama.

Istovremeno, da bi bio dinamičniji, pregovarački proces je sada klasifikovan prema grupama, odnosno klasterima, kojih ima ukupno šest, a na osnovu kojih su poglavlja tematski okupljena. Klasteri će se otvarati kao cjelina.

Novina u toj metodologiji je i napuštanje logike otvaranja i zatvaranja poglavlja jer se prelazi na grupisanje tematski srodnih poglavlja u klastere.