latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:03 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Ispunjen zahtjev Srpske; Kontakt tačka u Ministarstvu bezbjednosti (VIDEO)

Zajednička kontakt tačka Bosne i Hercegovine i Evropola biće smještena u Ministarstvo bezbjednosti, kao što je i tražila Republika Srpska. Iz Evropola je stigla potvrda da će prihvatiti opciju Republike Srpske i odbaciti prijedlog Federacije koja je najvažniju tačku saradnje željela vidjeti u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.
Evropol - Foto: Wikipedia
EvropolFoto: Wikipedia

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH, kadar Republike Srpske Nedeljko Јović potvrdio je da je dobio signal Evropola da će zajednička kontakt tačka biti u tom ministarstvu, kao što je i predviđeno njegovom Instrukcijom.

Zadovoljan je potvrdom da su argumenti Republike Srpske vjerodostojni.

- Јuče smo zaprimili pismo Evropola gdje oni podržavaju donošenje Instrukcije o pitanjima važnim za sprovođenje sporazuma o strateškoj saradnji sa Evropolom i smatraju da su sad ispunjeni svi uslovi za implementaciju. Takođe navode da će premjestiti svoju tehniku u zajedničku kontakt tačku i uputiti oficira za vezu - rekao je Јović.

Јović kaže da očekuje nastavak opstrukcije iz Federacije čiji je ministar policije Aljoša Čampara, rekao da povlači potpis sa sporazuma, čim je vidio nagovještaj da će Evropska unija uvažiti argumentaciju predstavnika Republike Srpske.

- Opstrukcija saradnje sa Evropolom koja je dogovorena, potpisana i ratifikovana od strane najviših tijela BiH i Evropske unije predstavljala bi korak unazad u međunarodnoj policisjkoj saradnji u vrijeme narastajućih bezbjednostih izazova kad je ova saradnja i razmjena informacija potrebnija nego ikad. Opstrukcija bi predstavljala kočnicu na putu evropskih integracija BiH - dodao je Јović.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ovu opciju ocjenjuje povoljnijom za Republiku Srpsku od prethodne.

Ne propušta da podsjeti da Ministarstvo bezbjednosti nije dejtonska kategorija i da pitanja bezbjednsti izvorno nisu data zajedničkim institucijama BiH.

- Sav problem jeste u tome što imamo činjenicu da postoji ustav koji ne prepoznaje takve nadležnosti na nivou BiH. I imamo nasilje dijela međunarodne zajednice koja te stvari nameće. U svakom slučaju minislim da Ministarstvo brine o tim stvarima i da je u tom slučaju, iako ja pitanje zajedničke kontakt tačke ne smatram završenim, bolje nego ono što smo ranije imali - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Kluba Srba u Domu naroda BiH Sredoja Nović kaže da su saradnju sa Evropolom opstruisale zlonamjerne snage koje su insistirale da oprema bude smještena u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Kaže da mu je drago što je Evropol dao signal da će kontakt tačka biti u Ministartvu bezbjednosti i naglasio da je i to još jedan dokaz da je BiH bespotrebno gubila vrijeme politički se nadmudrujući i o ovom pitanju.