latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Brčanski voćari u problemu zbog izvoza (VIDEO)

Brčanski i podmajevički proizvođači šljive mogu se pohvaliti dobrim ovogodišnjim rodom i odličnom otkupnom cijenom na evropskom tržištu, na koje izvoze. Međutim, granični prelazi predstavljaju veliku međudržavnu administrativnu prepreku. Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Evropsku Uniju, preko Hrvatske, funkcioniše trenutno samo na dva granična prelaza Gradiška i Metković.
Voćari - Foto: RTRS
VoćariFoto: RTRS

Sve to voćarima, pričinjava zanačajne gubitke u otežava plasman robe na evropsko tržište.

Јedan od 600 voćara iz Brčkog sa devet hekatara zasada šljive je i Bakija Ribić iz sela Šatorovići.

Ovogodišnji rod šljive je 80 odsto u prvoj klasi, a cijena na evropskom tržištu od 80 feninga po kilogramu. Reklo bi se dobra računica. Ali dok se roba odveze do i preko graničnog prelaza Gradiška, eto minusa.

- I to u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 8 do 15 časova. Znači, kamioni petkom pa do ponedjeljka, moraju čekati na granici, to trpe naši kupci i proizvođači. Mi smo primorani, preko vikedna da lagerujemo robu u hladnjače, ukoliko imamo kapacitete za to - objašnjava Ribićeva.

Sav trud i ulog u voćarstvo, kao izvozono orjentisane grane, a u Brčkom, na 1.100 hekatara voća, samo kroz podstiacije 840.000 KM godišnje, postaje upitan zbog tromosti i neefikasnosti dražvnog aparata.

- Od toga je najveći procenat na proizvodnji šljive, 830 do 840 hektara, koja je najzastupljenija voćarska kultura u Brčko distriktu - rekla je Blaženka Ninković, viši stručni saradnik pri Odjeljenju za poljoprivredu Distirkta Brčko.

Da nije do Distrikta, govori i činjenica da je ova lokalna zajednica, kako bi stimulisala izvoz, svu izvezenu robu i usluge, oslobodila poreza. Prošle godine, zabilježen je izvoz od 30 miliona KM.

- Izvoz proizvoda i izvoz usluga je već od 2014. godine u Brčko distirktu u potpunosti oslobođen plaćanja poreza, koji je inače jako nizak porez gledano na cijelu Evropu i iznosi deset odsto - istakao je Miodrag Trifković, direkotor Poreske uprave Distirkta Brčko.

Problem brčanskih i voćara Semberije, Posavine, Podamjevice nije postojao do septembra prošle godine, kada je zatvoren graniči prelaz Orašje.

U januaru ove godine, tražili su pismeno pomoć od Ministarstva spoljne trgovine BiH ali odgovora još nema.

- Voćari Brčko distrikta se trude da proizvedu što kvalitetnije voće, koje će biti prihvaćeno u EU. Do državne adminitracije je. Između država, u ovom slučaju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, trebalo bi napraviti nekakav kompromis, da i jedna i druga strana budu zadovoljne - navodi Savo Lukić, koordinator Udruženja Voćni klub Brčko.

Za 15 dana pristiže rod stenleja i čačanke rodne, i tek tada nastupaju problemi. Gužve na graničnom prelazu, dodatni trošak izvoznicima i gubitak, teško izborenog tržišta.