latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:10 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

U Hašanima obilježen završetak izgradnje replike Ćopićeve kuće (FOTO/VIDEO)

U Hašanima, rodnom mjestu pisca Branka Ćopića, obilježen je završetak izgradnje replike njegove rodne kuće.
Krupa na Uni - otvorena obnovljena kuća Ćopića - Foto: SRNA
Krupa na Uni - otvorena obnovljena kuća ĆopićaFoto: SRNA

Ovo je dio projekta revitalizacije Ćopićevog rodnog mjesta i izgradnje Spomen – područja "Bašta sljezove boje".

Projekat je realizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

U Hašanima, u kojima je veliki Branko Ćopić proveo djetenjstvo, i odakle je crpio teme za većinu svojih djela, konačno je završena replika njegove rodne kuće.

Ovaj projekat od velikog je značaja za stanovništvo. Nadaju se da će obnova Ćopićeve kuće "oživjeti" njegov zavičaj, koji će postati intersantan posjetiocima i ljubiteljima njegovog djela, što je Branko, kažu, i zaslužio.

- Prije desetak godina, kakvo je bilo ovo mjesto, i kakva je ovo bila pustoš, ovo je sada predivno, i mislim da će ovo ići dalje i ići bolje - rekao je Zoran Kondić, Hašani.

Foto: RTRS

- To nam je ulilo i hrabrosti i nade za opstanak i ostanak na ovom našem lijepom Podgrmeču - smatra Dušanka Dakić, Zavičajno udruženje "Branko Ćopić", Hašani.

Izgradnja replike Ćopićeve kuće dio je projekta revitalizacije njegovog rodnog mjesta kroz izgradnju spomen područja "Bašta sljezove boje", u okviru kojeg se nalazi i "Djeda trišin mlin" i Spomen-škola u Hašanima.

- Danas je veliki dan za Hašane, veliki dan za Krupu na Uni, sa ovim smo se vratili u jedan novi život, oživjeli smo Hašane, oživjeli smo Branka Ćopića - poručio je Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni.

Foto: RTRS

Projekat je realizovalo ministarstvo prosvjete i kulture, kao dio politike i strateških pravaca kulturnog razvoja za period do 2022.

- Završetkom relike autentične kuće Ćopića, mi smo zaokružili i prvu kulturnu turu koja će povezivati Hašane, Kozaru i Stričiće, i na taj način povezati Ćopića, Kočića i Kulenovića, i tako ponuditi jedan ne samo kulturni nego i turistički proizvod - navela je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da će resorno ministarstvo u saradnji sa ostalim ministarstvima u Vladi Srpske preduzeti sve radnje kako bi bili digitalizovani djelo i zaostavština književnika Branka Ćopića.

Rajčević je rekao da u 21. vijeku mladi čitaju djela koristeći savremene alate.

- Naš zadatak je da djelo Branka Ćopića približimo generacijama koje dolaze i to će biti još jedan vraćen dug našem književniku - rekao je Rajčević.

Branko Ćopić nesumnjivo je mjesto našeg identiteta, odrastanja i školovanja, istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodao je da je na ovaj način vraćen jedan veliki dug prema Ćopiću i njegovom rodnom mjestu, koje je toliko volio.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Hašanima, kod Krupe na Uni, da Republika Srpska neće stati na izgradnji replike rodne kuće velikog srpskog pisca Branka Ćopića, već da će biti izgrađeni i drugi sadržaji predviđeni projektom "Bašta sljezove boje".

Foto: RTRS

Dodik je istakao da nakon toga treba odrediti dan kad će se u Hašanima okupljati svi koji vole i cijene Ćopićev književni rad.

Branko Ćopić ubraja se među najznačajnije i najčitanije srpske pisce 20. vijeka. Pisao je romane, pripovijetke i poeziju za djecu i odrasle i bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Za posljednju zbirku pripovijedaka „Bašta sljezove boje“ nagrađen je Njegoševom nagradom.