latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:29 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Srbima u FBiH pomoć iz Srpske i Vojvodine (VIDEO)

Srbi povratnici u Federaciju ubuduće bi trebalo da dobijaju veću pomoć iz Republike Srpske i sjeverne Pokrajine Republike Srbije. Ta podrška biće bazirana na danas potpisanom sporazumu Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Pokrajine Vojvodina.

Srbi povratnici u Drvar, Bosanski Petrovac, Grahovo, dolinu Neretve ubuduće će dobijati novčanu i pomoć u robi koju će koordinisati nadležni organi Republike Srpske i Pokrajine Vojvodina.

Ovaj program zasnovan je na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama, a biće prvenstveno usredsređen na Srbe koji ne dobijaju pomoć Fedracije BiH i njenih lokalnih zajednica.

- Osim pomoći Srbima u FBiH, Sekretarijat i Fond od danas će zajedno raditi i razvijati saradnju u smislu unapređenja ljudskih kapaciteta, aplikacije za zajedničke projekte i razvijanje programa pomoći za izbjegla i raseljena lica - kaže Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Pokrajina Srbije Vojvodina već je odredila pomoć za Srbe u Federaciji, a budžet za tu namjenu za narednu godinu usaglašavaće sa Republikom Srpskom i Udruženjima Srba povratnika u Federaciju.

- Iduće sedmice obezbijedićemo jedan šleper stočne hrane za domaćinstva koja se bave stočarstvom u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo. Nakon toga, krenućemo u realizaciju i drugih projekata - rekao je Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Srbija-AP Vojvodina.

Za projekte Srba povratnika u Mostar, Vlada Republike Srpske, iz budžetske rezerve, odobrila je 150.000 KM.

- Mi smo se dogovorili da ovaj iznos uložimo u infrastrukturu, škole programiranja, istorije i kulture, i troškove Kancelarije Udruženja - ističe Dušan Golo, predsjednik Udruženja "Koordinacija Srba" Mostar.

Golo je rekao da je podrška Srpske i Srbije krajnje dragocjena, ali naglašava da Srbi Mostara teže dostizanju ustavom zagarantovanog statusa konstitutivnog naroda. Koliko ispaštaju, ilustruje primjerom da su o raspodjeli gradskog budžeta prethodnih osam godina odlučivali isključivo Hrvati i Bošnjaci.

- To vam je otprilike 400 miliona KM. Za to vrijeme nismo dobili ni marku, na nivou smo statističke greške. Za ovu godinu od budžeta od 60 miliona KM, nismo dobili novac ni za jedan od sedam projekata s kojima smo konkurisali - dodao je Golo.

Golo očekuje da Srbi Mostara nakon izbora u Gradskom vijeću najzad dobiju autentične političke predstavnike.

Ipak kaže da postoji optimizam, zbog podrške institucija Republike Srpske i sloge postignute među svim srpskim strankama i udruženjima aktivnim u dolini Neretve.