latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:30 ⇒ 01/08/2020 | 15:21 | Autor: RTRS

Da li će hrvatskoj proslavi "Oluje" prvi put prisustvovati Srbin?

Da li će prvi put od protjerivanja Srba iz Hrvatske, jedan Srbin da obilježi godišnjicu "Oluje", još nije zvanično odlučeno, iako je hrvatski premijer to potvrdio. Boris Milošević, kao potpredsjednik Hrvatske Vlade, navodi se na zvaničnoj stranici te institucije, dolazi na obilježavanje. Za RTRS, Milošević kaže da nema komentar, ali da pratimo medije kada je riječ o ovoj temi.

"Dan pobjede", kako Hrvati "Oluju" krste od milja, 25 godina od akcije koja je stotinama hiljada Srba otela domove, mogao bi da obilježi prvi put i jedan Srbin.

Hrvatski premijer potvrdio je dolazak srpskog potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića, na obilježavanje.

Međutim, Milošević za RTRS ne želi da komentariše najavu Anreja Plenkovića.

- Neću davati nikakve izjave. Pratite još danas-sutra medije, zasad ne mislim davati nikakve izjave - naveo je Milošević.

Milošević danas neće davati izjave, međutim, prije nekoliko dana je za medije rekao da bi bio spreman da se žrtvuje za dobrobit Srba, makar to značilo i odlazak na proslavu "Oluje". Njegov stranački šef tvrdi da to ipak nije proslava.

- Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve i patnje budu priznate i da čujemo riječi žaljenja. Da mjesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posjete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsjednik Vlade, Tomislav Medved i predsjednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode - rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Da li su posjeta stratištima i obilježavanje vojne akcije kojom je protjerano 250.000 Srba, a oko 2.000 pobijeno, u istoj ravni, nisu objasnili ni Milošević, ni Pupovac.

U Srpskoj smatraju da je prisustvo bilo kog Srbina obilježavanju "Oluje", neprihvatljivo.

- Želim da kažem da sam protiv toga i to nije fer od vlasti u Hrvatskoj da traže od bilo kog Srbina da bude na takvom mjestu, jer se radi o pogromu, egzodusu, etničkom čišćenju i ubijanju žena i djece, ne samo na prostoru Hrvatske nego i na Petrovačkoj cesti i na mnogim drugim mjestima, i ako ode bilo koji Srbin tamo u ime srpske zajednice onda on tome daje legitimitet - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Nevjerovatno je da se uopšte polemiše o tome da li treba ili ne, otići na obilježavanje "Oluje", kaže predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Nijedan drugi narod ne bi učinio tako nešto, kaže Savčić i dodaje da je trebalo konsultovati srpske predstavnike, od Beograda, Banjaluke, Srpske pravoslavne crkve, pa ako treba i do Čikaga.

- Prosto nenormalno! Šta taj čin prisustva potpredsjednika hrvatske Vlade Srbina znači? Da li on ima odgovor na to? Da li ima odgovor srpskoj javnosti? Da li taj čin znači priznanje da je ta akcija legalna, legitimna? - pita se Savčić.

Nije tačno da će Srbi imati bilo kakvu korist ako odaju počast akciji "Oluja", kaže predsjednik Udruženja "Јadovno 1941" Dušan Bastašić.

- Postavlja se pitanje gdje je ta crvena linija prihvatanja poniženja najviših predstavnika srpskog naroda, političke zajednice Srba u Hrvatskoj od strane hrvatske Vlade. Јa ne vidim šta bi to dobro srpski narod u Hrvatskoj mogao imati od odlaska gospodina Miloševića tamo nego još jedno dodatno i veliko poniženje - kategoričan je Bastašić.

Da li će srpski predstavnici zaista pristati da rame uz rame stanu sa hrvatskim vojnicima i vlašću, koja se protivi ćirilici i svemu što ima i prizvuk srpskog identiteta i tako obilježe "Dan pobjede" kojim su Srbi u Hrvatskoj izgubili sve – od žiota, preko ognjišta, do imovine, biće poznato za četiri dana.