latinica  ћирилица
31/07/2020 |  21:57 ⇒ 22:04 | Autor: SRNA

Preminuo vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu

Vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu, preminuo je danas u 93. godini.
Miodrag Živković (Foto: Screenshot / Youtube ) - Foto: nezavisne novine
Miodrag Živković (Foto: Screenshot / Youtube )Foto: nezavisne novine

Živković je u kamenu ovjekovječio stihove svevremene "Krvave bajke" Desanke Maksimović.

Među njegovim najznačajnijim djelima su spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleksa na Kadinjači.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u gradovima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu i posvećeni su borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli u proteklom ratu.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u Brčkom - spomenik "Srpskim braniocima Brčkog", Bijeljini - spomenik "Borcima Bijeljine i Semberije", Prijedoru - spomenik "Za Krst časni", Derventi - spomenik "Borcima otadžbinskog rata", Modriči - spomenik "Borcima za slobodu" i Mrkonjić Gradu -spomenik "Braniocima otadžbine".

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom "Fejsbuk" profilu da je Živković svojim umijećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otjelotvorio neka od remek-dijela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru, te stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.

Taj umjetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.