X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
01/08/2020 |  13:19 | Izvor: SRNA

U akciji "Skradin" oduzeta tri vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske, u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Skradin", oduzeli su tri vozila "reno laguna", "be-em-ve" i "mercedes", saznaje Srna.
Akcija "Skradin": Privođenje u Tužilaštvo - Foto: SRNA
Akcija "Skradin": Privođenje u TužilaštvoFoto: SRNA

Tri lica, koja su uhapšena u okviru ove akcije D.D, G.S. i V.M, sprovedena su danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Dobrivoju Damjaniću, Gorani Sredić i Vojislavu Makiviću.

Prema saznanjima Srne, Dobrivoj Damjanić je član kriminalne grupe, bezbjednosno interesantno lice za Republiku Srpsku, Hrvatsku i nekoliko evropskih zemalja.

Postoji sumnja da je u tim zemljama prodavao oružje i drogu, a u Hrvatskoj je više puta osuđivan zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, omogućavanje trošenja droga, te nedozovljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i ekplozivnih tvari.

Oni su lišeni slobode juče u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Skradin" zbog sumnje da je u prethodnom periodu lice D.D. nabavljalo opojne droge marihuanu, spid i MDMA, koju je prodavalo na području Banjaluka i šire, dok je lice G.S. učestovalo u nabavci, prenošenju, skrivanju, proizvodnji i prodaji opojne droge.

- Lice V.M. se sumnjiči da je pravilo skrivene -"štekove'"predviđene za skrivanje opojnih droga za novčanu naknadu. Lica se takođe sumnjiče da su u jednoj kući u Banjaluci posjedovali laboratoriju za uzgoj opojne droge marihuane, koju su koristili - ističe se u saopštenju iz MUP-a.

Prilikom pretresa objekata i vozila na tri lokacije, koje koriste osumnjičena lica pronađena je i privremeno oduzeta opojna droga i to: zelena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank, oko 20 kilograma, te određene količine praškastih bijelih materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge spid, MDMA i metaamfetamin.

Takođe, pronađeno je i oduzeto oko 8,5 kilograma eksploziva, sedam automatskih pušaka, četiri pištolja, 20 pakovanja tromblonskih nastavaka, više komada municije, oprema za laboratoriju za uzgoj opojne droge skank /lampe, ventilatori, gnojivo/, tri vozila, 11 mobilnih telefona, laptop i novac.

U realizaciji akcije "Skradin" učestvovali su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, Јedinice Žandarmerije, te policijskih uprava Prijedor i Banjaluka, dok je akcija sprovedena u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske.