latinica  ћирилица
01/08/2020 |  14:11 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

Kamen: Sjećanje na ekshumirane srpske borce i civile

U mjestu Kamen obilježen je dan sjećanja na 108 srpskih boraca i civila ekshumiranih iz masovne grobnice "Kamen", a parastos je služen u Sabornom hramu Svete Trojice u Glamoču i položeno cvijeće kod spomen-ploče.
Obilježen dan ekshumacije iz masovne grobnice "Kamen" - Foto: Screenshot/YouTube
Obilježen dan ekshumacije iz masovne grobnice "Kamen"Foto: Screenshot/YouTube

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je Srni da od 108 ekshumiranih, pet još nije identifikovano.

- To je proces koji stoji. Nažalost, u cijeloj BiH proces traženja nestalih je zastao i mi smo nemoćni da bilo šta uradimo o tom pitanju - istakla je Graorčeva.

Ona je dodala da predstavnici Republičke organizacije i članovi porodica odlaze svake godine u Glamoč, te da je danas zbog epidemiološke situacije obilježavanje bilo skromnije.

U napadu hrvatskih snaga na područje Glamoča u ljeto 1995. godine ubijen je veliki broj vojnika i civila srpske nacionalnosti, a godinu dana kasnije, 16. jula, iz masovne grobnice "Kamen" ekshumirana su tijela 108 vojnika i civila.

To je samo jedna od masovnih grobnica koja je pronađena na području Glamoča.

Zločine su počinili pripadnici Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske pod komandom Ivana Korade, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Ovo je bio uvod u zločine počinjene u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".