latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:41 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Brčko: Imaju aparat, ali ne i testove; Idu u Tuzlu na testiranje (VIDEO)

Iako je prije dva mjeseca nabavljen pi-si-ar aparat, testiranja na virus korona umjesto u distriktu Brčko još se obavljaju u Tuzli. Rezultati se čekaju po nekoliko dana.
Dom zdravlja Brčko - Foto: RTRS
Dom zdravlja BrčkoFoto: RTRS

Prema ocjeni gradonačelnika Brčkog, Siniše Milića, epidemiološka situacija u Distriktu je složena, a dodatno opterećenje predstavljaju problemi u funkcionisanju Јavne zdravstvene ustanove.

Јavna zdravstvena ustanova distrikta Brčko je samostalno pravno lice sa godišnjim budžetom od 25 miliona KM. Ovogodišnjim rebalansom obezbijeđeno je još 3,5 miliona KM. Nabavljen je i pi-si-ar aparat, ali da bi se saznalo da li je pacijent zaražen od virusa korona mora se ići u Tuzli, jer u Brčkom nema testova. Zbog loše organizacije zdravstvenog sistema, gradonačalenik Brčkog traži odgovornost. 

- Mislimo da sredstva nisu iskorišćena na najbolji način i u tom segmentu treba poraditi da se ta organizacija, odnosno rukovođenje ЈZU-om, uredi na način kako bi to trebalo da bude - kaže Milić.

I poslanici u Skupštni Brčkog, posebno oni koji su po profesiji ljekari, ističu neophodnost rješavanja problema u zdravstvu, posebno sada kada ga dodatno opterećuje virus korona.

- Dok realizujemo testove i nabavimo aparat, za koji se mogu nabaviti testovi, mi smo u velikom problemu, jer sada imamo situaciju da se veliki broj zaraženih ljudi kreće gradom. Oni nisu stavljeni u izolaciju zato što nisu testirani i mi vše ne znamo ko od nas ima koronu, a ko nema - kaže Lidija Ljubojević, poslanik u Skupštini Distrikta.

Njen kolega, Branislav Marković, kaže da je virus ušao u zdravstveni sistem i da je mali broj zdravstvenih radnika testiran.

- Mislim da nemamo više vremena sa čekanje, da moramo agresivno ući u borbu sa tim virusom, ako mislimo da sačuamo ovo malo zadrvstevnog sistema što nam je ostalo - naglašava Marković.

Iz Јavne zdravstvne ustanove i Bolnice Brčko, nismo dobili izjavu i odgovor na primjedbe za loše funkcionisanje. Saznajemo da je pokrenuta procedura za nabavku 4.000 testova za otvorene i zatvorene sisteme pi-si-ar aparata. Od naredne sedmice trebalo bi da proradi otvoreni sistem pi-si-ar kabinet u kome će biti svakodnevno testiranje na kovid 19.