latinica  ћирилица
02/08/2020 |  12:40 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Čuvati sjećanje na žrtve ustaškog zločina u Šušnjaru (FOTO)

Na groblju Šušnjar u Sanskom Mostu danas je obilježeno 79 godina od stradanja 5.500 Srba i 50 Јevreja ubijenih na tom mjestu na Ilindan 1941. godine.
Šušnjar parastos - Foto: SRNA
Šušnjar parastosFoto: SRNA

Među onima koji svake godine dolaze na ovo stratište je Veselin Lukić/ 82/ koji se prisjetio stradanja oca Ilije, strica Јove i brata Boška, tada osamnaestogodišnjaka čije se ime, iz njemu nepoznatog razloga, ne nalazi na spomen-ploči.

- Bili su odvedeni i nikada se nisu vratili, ostale su samo žene u porodici koje su se borile da ostalu nejač othrane - ispričao je Veselin.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar istakao je značaj da se sjećanje na žrtve ovog ustaškog zločina sačuva putem  istorijskih činjenica o tome šta se ovdje zaista dogodilo.

Šušnjar parastos

On je podsjetio da su masovne egzekucije srpskog stanovništva na području Sanskom Mosta počele neposredno nakon okupacije 1941. godine, da su ljudi su ubijani neselektivno jer tu nije bilo oružanog sukoba.

- Ubijani su žene, djeca, starci, odrasli muškarci. Za sve ove ljude koji su ubijeni neposredno nakon rata govorilo se da su žrtve fašističkog terora. Ali tačno se zna istorijska činjenica, imenom i prezimenom, ko ih je ubio, samo zato što su bili pravoslavne vjere - rekao je Stanar.

Parastos stradalima na Šušnjaru i polaganje vijenaca dio su manifestacije koja se organizuje povodom Dana i krsne slave opštine Oštra Luka - Ilindana, ali je ove godine zbog epidemiološke situacije to bilo skromnije.

Šušnjar parastos

Ilindanske svečanosti počele su jutros Svetom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, a potom nastavljene služenjem parastosa za stradale na Šušnjaru.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježja žrtvama ustaškog terora na lokalitetima Milin birt i Klaonica, kao i u Spomen sobi u Oštroj Luci.

Umjesto tradicionalnog slavskog ručka obilježavanje Dana i slave opštine završeno je osveštanjem slavskog kolača i koljiva u hramu Hrista Spasitelja u Oštroj Luci.