X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/08/2020 |  13:55 ⇒ 20:08 | Izvor: SRNA

Obilježena krsna slava opštine i 11. Mrkonjićke brigade (FOTO/VIDEO)

Opština Mrkonjić Grad i 11. Mrkonjićka laka pješadijska brigada obilježile su krsnu slavu Svetog proroka Iliju i tim povodom služen je parastos za poginule srpske borce i civile, među kojima je i njih 181 čije je tijelo izvađeno iz jedne od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj.
Mrkonjić Grad: Tegeltija polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad: Tegeltija polaganje vijenacaFoto: SRNA

Cvijeće je položeno na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju, kao i na centralno-obilježje na Trgu srpskih boraca.

Prisutni su, između ostalih, bili predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić.

Slavski obred obavljen je u Hramu Svetog Save.

Načelnica Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da zbog epidemiološke situacije ove godine krsnu slavu proslavljaju bez manifestacija i koncerata.

Mrkonjić Grad: polaganje vijenaca

- Slavu ne možemo proslaviti bez žita, slavskog kolača, ne možemo bez sjećanja na poginule borce i parastosa, a tako je bilo i ove godine - istakla je Aničićeva.

Ona je dodala da, bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, život u ovom gradu nije stao, kao ni kapitalni projekti.

- Našli smo načina da pomognemo privrednicima zbog posljedica pandemije, a nastavljaju se i infrastrukturni projekti izgradnje kanalizacije, vodovoda, da bi se održala ekonomija i nivo javne potrošnje - naglasila je Aničićeva.

Komandant 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade general Radovan Ilić čestitao je svim borcima slavu, naglasivši da je najbitnije da se sjete poginulih drugova koji su kosti ostavili na slavnom putu brigade.

Položeni vijenci na spomenik

On je istakao da je ova brigada odlikovana Ordenom predsjednika Republike i Medaljom Petra Mrkonjića za sve uspjehe postignute u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Mrkonjić Gradu je poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj. Tu je bilo 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području ove opštine je tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.