latinica  ћирилица
02/08/2020 |  14:17 | Autor: BETA

FIFA uz Infantina: Uvjereni smo da će istraga potvrditi da nije kriv

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino može da ostane na čelu te organizacije i ne treba da bude smijenjen uprkos istrazi koja se vodi, navela je FIFA za Asošiejted pres.
Đani Infantino - Foto: nezavisne novine
Đani InfantinoFoto: nezavisne novine

Švajcarsko specijalno tužilaštvo je u četvrtak pokrenulo istragu protiv Infantina zbog njegovih sastanaka sa švajcarskim državnim tužiocem koji vodi široku istragu o korupciji u fudbalu.

- Ništa ne sprečava predsjednika da obavlja svoje dužnosti. On će nastaviti sa svojim funkcijama u FIFA - navodi se u izjavi FIFA.

Prethodni predsjednik FIFA Sep Blater, koji je 2015. smijenjen i zabranjeno mu je da na bilo koji način učestvuje u fudbalu do 2021. godinr, pozvao je Etički komitet FIFA da suspenduje Infantina.

- Predsjednik FIFA je predmet kriminalističke istrage švajcarskih vlasti, ali nije optužen niti kriv za bilo šta. FIFA i njen predsjednik će i dalje u potpunosti sarađivati sa švajcarskim sudskim vlastima, do završetka istraga - navela je FIFA.

Državni tužilac Mihael Lauber je ponudio ostavku zbog slučaja koji se fokusira na tri sastanka koja je imao s Infantinom u prethodnih par godina, uključujući i jedan koji nije otkrio i tvrdi da ga se ne sjeća.

- FIFA je uvjerena da će na kraju istrage biti potvrđeno da predsjednik FIFA nije učinio ništa loše prilikom ispunjavanja njegovih dužnosti i sastanaka sa švajcarskim državnim tužiocem - navodi se u izjavi svjetske fudbalske organizacije.