latinica  ћирилица
02/08/2020 |  15:17 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Novi Grad: Obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva

Novom Gradu danas je obilježen Dan stradanja srpskog civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.
Dan stradanja, Novi Grad - Foto: SRNA
Dan stradanja, Novi GradFoto: SRNA

Parastos kod spomen-obilježja za 33 žrtve u zaseoku Vurune i na mjesnom groblju gdje su sahranjene još 42 žrtve, uglavnom djeca stradala na Ilindan 1941. godine, služio je sveštenik Nenad Radulović.

- Nažalost, ovo je samo jedno od brojnih mjesta stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Sveta hrišćanska dužnost je da se sjećamo svih žrtava - rekao je Radulović.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je srpski narod bio prisljen da učestvuje u ratovima i da je platio ogromnu cijenu.

- Srpski narod se nije oporavio od gubitaka u ratovima. Nakon sukoba naš narod nikad nije povratio predratni broj stanovnika - rekao je Drljača.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić naveo je da su žrtve u Vurunama prve na području ove opštine, te da su civili ubijeni na svirep način.

- U našoj opštini je u Drugom svjetskom ratu stradalo 5.000 civila i 2.000 vojnika što je 17 odsto od ukupnog broja tadašnjih stanovnika - napomenuo je Todić.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na prostoru novogradske opštine oko dvadesetak dana i za to vrijeme na najsvirepiji način ubijala srpsko stanovništvo.

U ovom pogromu na području novogradske opštine ubijeno je 106 djece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 djece.

Ustaše su u podrumu jedne kuće u Vurunama 2. avgusta 1941. godine pobile 75 civila. Među njima je bilo 14 djece do sedam godina, od kojih dvoje tek rođenih. Najmlađa žrtva rođena je 1941. godine, a najstarija 1878.

Nakon pokolja, na groblju nedaleko od kuće u kojoj se desio zločin, sahranjene su 42 žrtve, a preostale 33, koje u tom trenutku nije imao ko sahraniti, pokopane su u zajedničku grobnicu.

Njihovi posmrtni ostaci tu su bili sve do 2006. godine kada je obavljena ekshumacija i sahrana, a 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje.

Dio dokumentacionog materijala o stradanju u Vurunama je u Muzeju genocida u Beogradu, a drugi dio u opštini Novi Grad.

Ovaj i druge zločine ustaške vlasti NDH početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine pobijeno na desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića "Krvavi pečat", objavljena 2008. godine, nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih.

Osim u Vurunama, u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovištva opštine Novi Grad, parastos je danas služen i u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama za stradale iz ovog i naselja Crna Rijeka i Јošava, te kod spomen-kosturnice u Crnoj Rijeci, kao i kod spomen–table na željezničkoj stanici u Blagaj Rijeci.

Obilježavanje Dana stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu organizuje Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova opštine u saradnji sa Opštinskim odborom SUBNOR-a i Opštinskom boračkom organizacijom.