latinica  ћирилица
02/08/2020 |  17:47 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Sjećanje na zvjerski ubijene srpske civile kod Višegrada (VIDEO)

U selu Јelašci kod Višegrada danas je služen pomen za 10 civila i jednog vojnika koji su pripadnici takozvane Armije BiH uoči Ilindana 1992. ubili na kućnom pragu, a među kojima je bilo i dvoje djece.
Pomen u selu Јelašci kod Višegrada - Foto: SRNA
Pomen u selu Јelašci kod VišegradaFoto: SRNA

Mještanin sela Јelašci Milan Savić rekao je da je prije 28 godina u ovom mjestu izgubio tri člana porodice, oca, majku i strica.

- Ono što mene kao čovjeka boli je to što se nikad nije otkrilo ko je odgovoran za ovaj zločin - dodao je Savić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić nada se da će oni koji su počinili ovaj zločin stati pred lice pravde.

Savić je zahvalio opštini i preduzeću Hidroelektrane na Drini za pomoć u realizaciji podizanja spomen-obilježja u ovom selu.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić istakao je dobru saradnju sa Boračkom organizacijom i da dodao da ovakvi događaji ne smiju biti zaboravljeni.

Muslimanske snage su prije 28 godina upale u selo Јelašci, kod Višegrada, i na zvjerski način ubile srpske civile.

Na kućnom pragu tada su ubijeni Trivun Јeličić, njegova žena Mira, snaha i njena djeca - osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Dragana.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.