latinica  ћирилица
02/08/2020 |  18:41 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Sarajevski Krizni štab pozvao na kažnjavanje zbog nenošenja maski

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona sarajevo pozvao je na kažnjavanje onih koji ne nose zaštitne maske, a pojedince, laike, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanja lijekova.
Sarajevo (Foto: Sputnik/Marijana Kolaković) -
Sarajevo (Foto: Sputnik/Marijana Kolaković)

Krizni štab podsjeća da je 17. jula u Federaciji BiH proglašena epidemija izazvana virusom korona, a da to podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi.

Ukazali su da je od 26. juna propisano obavezno korištenje zaštitnih maski, te da su propisane sankcije ako se to ne čini.

Upućen je i poziv pojedincima, licima bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta.

Osobe koje su laici, kako ističu iz Štaba, često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara.

- Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu sa opštim laičkim objašnjenjima - ističu iz Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Kantonalni Krizni štab podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije da osobe sa simptomima nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju, čak i ako su simptomi blagi.

U simptome spadaju groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima.

Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe, prijavljeni su gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma, napominju iz Kriznog štaba.

Mediji i pojedinci su pozvani da se informišu samo iz relevantnih, zvaničnih i provjerenih izvora, kao i da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija, panike i lažnih vijesti.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupisanja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tokom godišnjih odmora i putovanja.