latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:21 ⇒ 03/08/2020 | 09:47 | Autor: RTRS

U IT sektoru dobra plata i siguran posao (VIDEO)

Proces digitalne transformacije zahvatio je i prostor BiH. Koliko su zanimanja u IT sferi prosperitetna, potvrdilo se i u vremenu pandemije, jer za razliku od mnogih stanovnika planete koji su ostali bez zaposlenja, radnici u ovoj oblasti imali su pune ruke posla.
Programerka - Foto: RTRS
ProgramerkaFoto: RTRS

Da je pametno birala profesiju, uskladivši lične afinitete i potrebe tržišta uvjerila se Ksenija Vujović. Po završetku Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu odmah je dobila posao.

- Programere ljudi uglavnom vide kako sjede za računarom i nešto rade, ali taj posao zahtijeva mnogo više jer traži veliku koncentrisanost i dosta logičnog zaključivanja - kaže Vujovićeva, koja je zaposlena u banjalučkoj kompaniji Prointer.

Iz resornog ministarstva ističu da će se u godinama koje dolaze više fokusirati na prirodno-tehničke nauke.

- IKT zanimanje je jedno od najpromentnijih zanimanja. Po pokazateljima oba javna Univerziteta, iskazan je veći interes brucoša za informatičko-komunikacione tehnologije za one fakulte koji sprovode te studijske programe - kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Ekonomisti navode da se kadrovi u IT kompanijama moraju sačuvati dobrim platama i kroz konstantno usavršavanje.

- Ukoliko se kompanija bavi jednostavnim softverima, može se računati na niže plate. Naravno, oni koji se bave složenijim softverima moraju da daju veće plate da bi zadržali odgovarajuće kadrove, a prosječna plata se kreće oko 1.500 KM - kaže ekonomista Saša Grabovac.

I u kompaniji Prointer ističu da IT stručnjaci moraju biti dobro plaćeni.

- Postoje različiti opisi poslova i u skladu s tim kreće se i visina plata - kaže Mirjana Јukić, menadžer u ovoj kompaniji.

Prema podacima APIF-a, u Republici Srpskoj se računarskim programiranjem, telekomunikacijama i izradom softvera bavi 248 kompanija. 24 privredna društva, koja se bave IT uslugama, pokazatelj su da je potražnja za ovim kadrom velika.