latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:37 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Drvar štiti geografsko porijeklo čuvene drenjine (VIDEO)

Plasman proizvoda od drenjine u Drvaru neznatno je poremećen pandemijom virusa korona. Za razliku od prošle godine, proizvođači ovogodišnjim urodom nisu zadovoljni. Počeo je i projekat zaštite geografskog porijekla drenjine.
Proizvodi od drenjine - Foto: RTRS
Proizvodi od drenjineFoto: RTRS

U Drvaru drenjinu zovu svojim ambasadorom. Njenom preradom se u ovoj federalnoj opštini sa srpskom većinom bavi 50-ak domaćinstava, koji proizvode rakiju, pekmez, džem i liker. Uprkos pandemiji, potražnja za proizvodima od ove biljke postoji.

Preradom drenjine bavi se i Olivera Јović kaže da se kupci i u vrijeme pandemije rukovode devizom "budi drav kao dren", te da su najviše naručivali sok od drenjine.

Vesna Rodić kaže da ima svoj krug kupaca, ali da su zbog panedmije odgođeni sajmovi i mogućnost plasmana proizvoda na taj način.

Proizvođači kažu da će ove godine urod drenjine biti znatno manji od prošlogodišnjeg.

- Ove godine rod je znatno manji, ali je plod znatno krupniji, valjda zbog toga što ga nema puno. Nadam da će biti drenjina bar za džemove i sokove - ističe Rodićeva.

Nadležni u Drvaru ističu da već 20 godina rade na afirmaciji drenjine. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srpske počeo je projekat zaštite geografskog porijekla ove biljke.

- To će nam uveliko pomoći, jer ćemo kroz taj projekat doći do tačnijih podataka o stvarnim količnima drenjine na području opštine Drvar, s obzirom da je plantažna proizvodnja intenzivirana tek posljednjih godina i da postoj veliki broj divljih stabala koja još uvijek nisu mapirana, tako da velike količine ploda propadnu - kaže načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

U opštini Drvar najavljuju da će i ove godine i pored pandemije, biti održana privredno-turistička manifestacija Dani drvarske drenjine.