latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:46 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Veliko priznanje iz Srbije profesorki Trakilović (VIDEO)

Prof. dr Desanka Trakilović, umjetnički rukovodilac Srbadije, ovogodišnji je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Ovo priznanje se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije.
Desanka Trakilović - Foto: RTRS
Desanka TrakilovićFoto: RTRS

Zlatnu značku profesorki Trakilović dodijelila je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Hor Srbadija je prošle godine obilježio 120 godina od osnivanja. Srbadija je osnovana prije Prvog svjetskog rata i u vrijeme Kraljevine bila nosilac kulturnog razvoja Semberije. Zabranjena je poslije Drugog svjetskog rata , a 1992. godine obnovljena pod dirigentskom palicom profesorke Trakilović i nastavila da na najljepši način promoviše kulturnu baštinu i njeguje tradiciju i duhovnost srpskog naroda.

Srbadija svojim stvaralaštvom, predanim radom i istrajnošću, već dugi niz godina ostvaruje zavidne rezultate na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima i predstavlja istinski ponos Republike Srpske.

Do kraja godine Srbadija bi trebalo da dobije vlastite prostorije, odnosono svoj dom u obnovljenom Sokolskom domu.