latinica  ћирилица
03/08/2020 |  09:11 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Kako je porodica Halkidis vratila oteto djetinjstvo braći Radonjić iz Banjaluke? (VIDEO)

Za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, Grčka je bila jedna od rijetkih zemalja u Evropi i svijetu koja je, uprkos medijskoj hajci stala na stranu srpskog naroda. Mnogi se sjećaju brojnih humanitarnih akcija koje su Grci organizovali i pomoć slali Srbima. Јedan od, nama poznatih Grka, sveštenik Ermolaus iz Patre, pokrenuo je akciju prihvatanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske u grčke porodice.
Ranko i Davor Radonjić - Foto: RTRS
Ranko i Davor RadonjićFoto: RTRS

Ranko je imao šest, a Davor tek četiri mjeseca kad je njihov otac kao pripadnik Јugoslovenske narodne armije izgubio život.

Bio je to nemjerljiv gubitak za porodicu. Njihova majka, preuzela je uz svoju, i ulogu oca. Težak život, borba za opstanak i ostanak u čestitosti obilježili su djetinjstvo braće Radonjić.

1994. godine, prilikom humanitarne posjete oca Ermolausa Banjaluci, Ranko i Davor dobili su poziv da odu u Grčku.

Tamo u "Zemlji nara i krina" u gradu Patra, ugostila ih je porodica Halkidis.

Šest godina mlađi Davor i danas se sjeća svog boravka i predivnih trenutaka u Grčkoj.

Braća Radonjić danas imaju svoje porodice. U znak sjećanja i divnih trenutaka koje su doživjeli u svojoj drugoj porodici Ranko je svojoj djeci dao imena Filip i Sofija, kako su se zvali rođaci porodice Halkidis.

Republika Srpska i Grčka nakon četvrt vijeka žele da ispričaju priču o grčim porodicama koje su tokom ratnog vihora u Bosni i Hercegovini ugostile djecu poginulih srpskih boraca.

Poziv "Nevidljivim herojima Grčke" uputio je poznati grčki glumac Јanis Servetas.

Procjenjuje se da su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine grčke porodice prihvatile oko 20.000 djece iz Republike Srpske i Srbije.

Tada su mnogi od njih stekli svoje druge porodice - porodice koje su im dale ratom oduzeto djetinjstvo.

Djeca, a danas odrasli ljudi, poput Ranka i Davora zahvaljujući nevidljivom herojima Grčke mogu svojoj djeci da pričaju i pokazuju fotografije iz djetinjstva.

Za njih će nevidljivi heroji Grčke uvijek biti VELIKI I UVIЈEK PRISUTNI.

Hvala prijateljima iz Grčke, hvala svim nevidljivim herojima koji kroz ovu akciju treba da postanu vidljivi.