latinica  ћирилица
03/08/2020 |  11:02 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije

U Beogradu je danas počela konstitutivna sjednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je verifikacija mandata poslanika, kao i izbor novog predsjednika parlamenta.

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Smilja Tišma iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je na početku zasjedanja rekla da je u sali prisutno 190 poslanika.

Tišma je rekla da su na dnevnom redu, uz potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, kao i imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnog tijela.

Nakon izbora verifikacione komisije, Tišma je odredila pauzu od 60 minuta.

Zasjedanje se održava uz niz mjera zaštite zbog virusa korona, a svi u Skupštini Srbije nose zaštitne maske.

Ispred Skupštine Srbije je buduće poslanike dočekala počasna Garda Vojska Srbije, ali i grupa građana koji protestuju jer smatraju da izborni nisu bili legitimni.

U novom saziv Skupštine Srbije, koji broji 250 mandata, najviše poslanika - 188 imaće lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije - Јedinstvena Srbija, a SPAS ima 11 poslanika.

Kada je riječ o partijama nacionalnih manjina, najviše poslanika ima Savez vojvođanskih Mađara - devet, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu ima četiri poslanika, a po tri imaju SDA Sandžaka i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina".