latinica  ћирилица
03/08/2020 |  11:58 | Autor: SRNA

Miloševića će dočekati crne majice sa ustaškim simbolima

Predstavnici dijela "braniteljskih udruženja", odnosno hrvatski desničari, nezadovoljni najavom dolaska potpredsjednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke na obilježavanje 25 godina od zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu najavljuju provokativne majice sa ustaškim obilježjima.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Kako navode hrvatski portali, dio članova tih udruženja nosiće crne majice sa natpisom "Zajedno u ratu, zajedno u miru", te amblemima Specijalne policije, gardijskih jedinica i HOS-a sa ustaškim pozdravim "Za dom spremni!".

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je zbog tih majica u maju u Okučanima napustio obilježavanje 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak".

Najave dolaska Miloševića u Knin i odlaska ministra hrvatskih veterana Tome Medveda u Grubore, na mjesto zločina nad Srbima, izazvale su bijes hrvatske desnice.

Iako je Ministarstvo hrvatskih veterana, kako navodi "Net portal", obezbijedilo dovoljan broj majica sa amblemom akcije "Oluja", dio veterana pojaviće se u crnim majicama sa amblemima raznih jedinica među kojima je i HOS sa spornim amblemom.

Oni se pozivaju na Zakon o pravima hrvatskih veterana, prema kojem su simboli iz doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske zakoniti ako su na amblemu HOS-a.

U akciji "Oluja" ubijeno je ili nestalo više od 2.000 Srba, protjerano oko 250.000, a na desetine hiljada objekata je zapaljeno i devastirano.